CAMPIONAT DE CATALUNYA D’ESCACS D’EDATS ONLINE

Dan Clotet, segon classificat a la categoria Sub-12 del Campionat de Catalunya d’escacs d’edats online.

Aquesta Setmana Santa s’havia de disputar, a La Pineda (Vila-seca) el campionat de Catalunya d’escacs d’edats. El confinament per causa de la pandèmia de coronavirus que pateix el país va fer que ja fa unes setmanes la Federació Catalana d’Escacs suspengués l’esdeveniment, que reuneix centenars d’escaquistes i acompanyants.

Els escacs però no s’han aturat: gràcies a les plataformes d’escacs online, han proliferat tota mena de tornejos, en general de partides ràpides, que han tingut molt bona acollida entre petits i grans. La FCE finalment, s’ha decidit a organitzar el primer Campionat de Catalunya d’Escacs d’Edats Online. La convocatòria ha estat un èxit, amb més de 500 inscrits, xifra molt similar a la que enregistra habitualment el campionat presencial.

El torneig, que s’ha disputat a la plataforma Chess24 entre el 4 i el 10 d’abril, s’ha jugat en la modalitat “Blitz”, amb rondes de 3 minuts per jugador i 2 segons d’increment per moviment en les categories sub-12 a sub-20, 4 minuts amb 3 segons d’increment a la categoria sub-10 i 5 minuts i 3 segons pels sub-8.

En la fase preliminar, els esportistes de cada categoria s’han dividit en dos grups. Cada grup ha disputat dos tornejos d’un màxim de 9 rondes pel sistema suís, d’on han sortit classificats per a vuitens de final els 4 primers de cada torneig. Els 16 classificats d’aquesta ronda han jugat després els vuitens i quarts de final pel sistema de “matx” individual al millor de 6 partides; i semifinals i final al millor de 8. Els empats en aquesta segona fase es desfeien amb una partida Armaggedon.

Un bon grup d’escaquistes del Catalonia-Joviat ha pres part al campionat: Guillem Torres i Nil Carner en sub-8. Hugo Uber i Oriol Nájar en sub-10. Dan Clotet, Pol Torres i Edgar Vázquez en sub-12 i Joan Pérez, Guillem Cabeza i Gerard Espinoza en sub-14. Tots van competir a un gran nivell i cinc d’ells van aconseguir el passi a vuitens de finals: Guillem Torres en sub-8 va quedar tercer en la segona ronda classificatòria. Hugo Uber i Oriol Nájar en sub-10, malgrat que el darrer va haver de jugar-s’ho tot a la segona ronda després d’experimentar problemes tècnics a la primera. Dan Clotet en sub-12, amb una bona quarta posició en primera ronda. I Joan Pérez en sub-14, aconseguint la quarta posició a la segona ronda. Cal destacar que Nil Carné va aconseguir una molt bona sisena posició a la segona ronda del sub-8, malgrat ser sub-6.

En la ronda de vuitens de finals van guanyar els seus “matx” Guillem Torres, que va guanyar per 4-0 en Climent Ferré del CE Amposta; Hugo Uber, que va imposar-se al seu company d’equip Oriol Nájar per 3,5-1,5; Dan Clotet, imposant-se també per 3,5-1,5 a Marc Lozano del CE Sant Cugat. A banda de l’Oriol Nàjar, tampoc va passar ronda Joan Pérez, que va encaixar un 4-0 a mans del número 1 del rànquing sub-14 Gerard Añó (CE Peó Vuit).

A quarts de final ja només quedaven tres jugadors del Catalonia Joviat, en tres categories diferents. Al sub-8 Guillem Torres va perdre el seu matx (4-1) amb Joan Villa (Peona i Peó). Hugo Uber tampoc va poder superar la seva rival, Irene Planella (CE l’Avenc), que el va vèncer 4-1. Dan Clotet, al sub-12, va tenir un enfrontament complicat amb Alexander Domene (CE Salou), doncs va començar encaixant un 0-2 per acabar remuntant de forma espectacular col·locant un 4-2 al marcador.

Clotet es va convertir en l’únic representant del club manresà a semifinals. I no va decebre: Va guanyar el sempre dur i imprevisible Pol Ortiz (2n del rànquing català) per un ajustat per merescut 5-3, aconseguint el passi a la final.

L’altre finalista del sub-12 va ser el Daniel Salinas (Colon Sabadell Chessy), 1r del rànquing català, que es va imposar amb facilitat a Arnau Muntal (CE Cerdanyola) per 5-0. Salinas va continuar intractable a la final, i malgrat que Clotet va jugar bones partides i fins va poder esgarrapar dues taules, el resultat va ser inapel·lable: 5-1 i campionat pel de Sabadell, mentre que Clotet tornava a pujar al segon graó del podi pocs mesos després d’acabar també segon al Campionat de Catalunya d’Actius.

Balanç molt positiu tant pel que fa a la participació com l’organització, que malgrat alguns problemes tècnics en les primeres rondes, va gestionar molt bé el campionat, donant garanties addicionals a les que ofereix la plataforma per evitar actuacions irregulars, que malauradament sempre es poden produir quan no es pot controlar presencialment els jugadors.