INICI

  • Nadal 2023

  • Aniversari

    Avui 28 de novembre de 2023 el club fa 75 anys de vida.

    Era l’any 1948, i en una tertúlia habitual en el Cafè La Cerveseria a la Muralla del Carme, un grup de gent provinent del club d’Escacs Manresa, formava la Penya d’Escacs Catalonia, que en 1951 canviaria pel de l’Escacs Catalonia Club, el seu primer president fou Miquel Xivillé i Baucells, i el seu soci número 1, en Gregorio Lavilla Gil, considerat el millor jugador de La Penya. L’acte de la inauguració oficial es va celebrar el 28 de novembre de 1948, amb una sessió de simultànies a càrrec d’un jove campió de Catalunya, era Romà Bordell, i va ser a La Cerveseria, el local que acolliria al nostre club en els seus primers anys d’existència.

    Fins al dia d’avui, l’esforç de molta gent ens ha permès arribar fins aquí, i fent una mirada enrere podem constatar com han canviat les coses i sobretot el nostre món escaquístic. Ens queda obert un camí que afrontem amb il·lusió i volem encomanar-la perquè el club pugui complir molts anys més.

    Així doncs, som-hi! Que encara queden moltes fites històriques per complir.

    La Junta


  • Campionats d’Espanya d’edats 2023

    Tres escaquistes del Catalonia-Joviat participen als Campionats d’Espanya d’edats d’Escacs.

    Guillem Torres (sub-12), Marc Tarragó (sub-14) i Dan Clotet (sub-16) han pres part als respectius Campionats d’Espanya d’edats d’Escacs que un any més s’han celebrat a l’Hotel Salobreña Suites de Salobreña (Granada).

    En les tres categories el torneig va consistir en 9 rondes de 90 minuts amb 30 segons d’increment per jugada pel sistema suís, amb un ritme de joc molt exigent, amb tres jornades dobles i sense cap dia de descans.

    El campionat sub-12 es va disputar del 10 al 15 de juliol. Guillem Torres, que sortia 50è d’un total de 190 participants, va tenir un bon inici, amb 3 de 4 punts possibles en les quatre primeres rondes. Però no va saber resoldre a favor seu els enfrontaments amb rivals de la zona alta del rànquing i a la vuitena ronda va cedir amb un rival teòricament inferior, per  aconseguir un resultat final de 5 victòries i 4 derrotes que el van situar en la 66a posició. El balear Pau Marín, el madrileny Álvaro Torres i el també balear Martin Krauchi van ocupar els tres primers graons del podi.

    Marc Tarragó va competir en el sub-14 entre el 17 i el 22 de juliol. Sortia 44è de 189 inscrits i a l’igual que Torres va començar amb bon ritme a les quatre primeres rondes, aconseguint 3,5 dels 4 punts possibles i disputant la 5a ronda al 7è tauler amb el primer del rànquing, el Mestre FIDE Jaime Rey. A la previsible derrota amb Rey en va seguir una altra amb el 13è del rànquing Vlad Ionut Bercaru. A les tres darreres rondes Tarragó va aconseguir sumar la meitat dels punts en joc per finalitzar amb 4 victòries, 2 taules i 3 derrotes que el van classificar en la 58a posició. El campionat va ser pel FM càntabre Daniel Tabuenca, que després de vèncer en vuitena ronda l’extremeny Víctor Navarro –que va finalitzar segon- va estar a punt de deixar-se el campionat en l’enfrontament amb el santjoanenc Hugo Uber (Valls CE), que va aconseguir una meritòria quarta posició. El madrileny Jaime Rey va ser el tercer classificat.

    Tarragó va disputar tot seguit, el 22 i 23 de juliol, el campionat d’actius sub-14, amb 163 inscrits. El del Catalonia-Joviat va signar sis victòries, unes taules i dues derrotes i va finalitzar en una excel·lent 14a posició. Hugo Uber va tornar a destacar finalitzant en 5a posició.

    Dan Clotet – Salobreña (Granada) 2023

    El darrer a competir ha estat el Dan Clotet Mas en categoria sub-16, que enguany comptava amb 207 participants. El castellgalinenc sortia 82è del rànquing en el seu primer any a la categoria. Una entrebancada a la tercera ronda va ser l’única ombra de la seva actuació, regular i sòlida, amb quatre victòries, dues taules i tres derrotes. Els 5 punts sumats li van valer la 76a posició i un guany de 12,6 punts d’ELO FIDE. Marc Tarragó també va participar al campionat sub-16, finalitzant 159è amb 3,5 punts. El FM gallec Xulio del Prado es va imposar amb claredat al capdavant de la classificació, amb 8,5 punts dels 9 possibles. El van acompanyar al podi el també gallec Diego Cacheiro i el FM navarrès Javier Habans, amb 7,5 i 7 punts respectivament.

    Tarragó i Clotet Mas van participar també al campionat d’actius sub-16 aconseguint 5 punts cadascun, amb Marc Tarragó a la 58a posició i Dan Clotet Mas a la 59a posició finals. Clotet Mas va acabar la primera jornada amb 3 de 4 punts però la duresa dels rivals a la segona jornada –tres dels cinc per sobre de 2000 punts d’ELO FIDE- van impedir que obtingués un millor resultat final. Va ser un campionat molt disputat i igualat, com ho prova el quàdruple empat a 7,5 punts que es va produïr al capdavant de la classificació i que els desempats van resoldre a favor del FM Diego Macías (VAL), seguit d’Ángel Serrano (AND) i el FM català Leo Valle.

    Crònica Marc Clotet


  • Simultànies a la Plana de l’Om

    El passat divendres 7 de juliol, la Plana de l’Om va ser l’escenari d’unes partides simultànies d’escacs a càrrec del Mestre Internacional Joan Mellado. L’activitat forma part dels actes del 75è aniversari de l’Escacs Catalonia-Joviat.

    Mellado es va enfrontar a una trentena de rivals, dels quals només un, Víctor Marquínez, va aconseguir no ser derrotat, en esgarrapar unes taules després que el primer tauler del club manresà es deixés una peça. Joan Pérez, jugador sub-16 del Catalonia-Joviat, va estar a punt de batre’l, però va malbaratar una posició guanyadora per acabar perdent després de rebutjar les taules ofertes pel mestre internacional. Finalment, el sub-14 Marc Tarragó, també del Catalonia-Joviat, va obligar Mellado a concentrar-se a fons per resoldre la partida.

    Va assistir a l’acte en representació de l’Ajuntament de Manresa, el nou tinent d’alcaldia i regidor d’esports, entre altres regidories, n’Antoni Josep Valentí, que va estar molt interessat en tot moment en conèixer el món dels escacs.

    El Catalonia-Joviat celebra el seu 75è aniversari amb un complet programa d’actes, amb activitats cada mes. El proper acte, inclòs al programa de la Festa Major de Manresa, consistirà en un torneig d’escacs amb hàndicap que es celebrarà el 2 de setembre a l’auditori de l’Ateneu Les Bases.


  • “Escacs i Dona”, molta feina a fer.

    El passat 13 de juny es va celebrar l’activitat més desitjada i esperada del nostre 75è aniversari a l’auditori de la Plana de l’Om.

    El dia plujós no va ser el més adient per afavorir el desplaçament dels ponents i la possible assistència de més gent, però malgrat tot, el col·loqui va complir amb escreix a les seves expectatives.

    La presentació de l’Anna en un to molt dinàmic, proper i professional plantejava el fet de la manca de participació de la dona en el món dels escacs. Iniciava l’acte donant entrada als ponents, i va ser la Maria Rodrigo qui va exposar la seva pròpia experiència en els escacs, tan en els seus inicis, com en el llarg de la seva vida en que hi ha participat en el vessant de la psicologia, jugadora, ensenyament dels escacs i membre de la FEDA i FIDE.

    Seguia al seu torn la Gal·la Garcia-Castany on va exposar la seva experiència personal, d’una forma molt emotiva i entenedora, i ens va fer esment de la situació a casa nostra en comparació a d’altres països que ha visitat.

    Tot seguit la Marina Ponsa va posar dades a la participació femenina en relació al nombre de persones federades i va demostrar ser una veu molt vàlida dins de la FCE per aportar respostes al tema plantejat.

    Finalment, en Ferran Lanau va aportar un punt de vista molt important en relació als binomis home-dona i dona-escacs. Solament un bagatge d’estudis i cassos reals poden aportar les seves opinions sempre a tenir en compte quan es tracta de posar sobre la taula tot el que es va exposar.

    A continuació l’Anna, com va dir ella, va plantejar “com arreglar el món”, en el sentit de donar respostes clares i positives a les grans preguntes a debat. Es van alternar les respostes entre els participants, i cadascú dins del criteri. Els interessats vam anar prenent nota, d’unes solucions no gens fàcils, donat que l’àmbit que abasten, no estan centrades solament en la gestió dels clubs d’escacs.

    Tot va ser en un aire molt participatiu dels assistents, i que va finalitzar en unes breus paraules del president del Club, Ildefons Hernández, en les que va agrair la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa, del patrocinador de l’acte Banco Mediolanum, de la Junta del club i altres col·laboradors, deixant palès que tan sols la imatge del cartell sigui una realitat en el futur del club, ja valdrà la pena haver organitzat aquest col·loqui. Val a dir que la imatge és una senyora gran ensenyant a jugar a escacs a una noia.

    L’activitat va finalitzar amb un oferiment de menjar lleuger a base de pastes i beure, que els assistents van poder compartir entre xerrada i xerrada.


  • Col·loqui “Escacs i Dona”

    Tot preparat per demà 13 de juny de 2023. La taula rodona que donarà claus sobre la baixa participació femenina en la nostra activitat, i sobretot intentarà respondre a les preguntes que plantegem.

    Després de l’efecte “Gambit de dama” queda molt camí per recórrer. Aquí hi som nosaltres i fem camí tots junts.


  • Dan Clotet Mas 8è classificat al Campionat Suís d’escacs Sub-16

    El jove jugador de l’Escacs Catalonia-Joviat, que té la doble nacionalitat, va disputar del 26 al 29 de maig la final del campionat helvètic d’escacs sub-16. El torneig va tenir un escenari insòlit, el bufet de l’estació ferroviària d’Olten, situat al bell mig de l’andana 7. Clotet Mas va aconseguir, el passat mes de març, guanyar un dels quatre tornejos de classificació que organitza la Federació Suïssa d’Escacs i que serveixen per triar els 16 millors jugadors de cada categoria d’edat que participen a la final.

    Dan Clotet a la dreta

    El torneig va consistir en set rondes de 90 minuts amb 30 segons d’increment per jugada, pel sistema suís. El ritme de joc va ser exigent, amb dues partides diàries els tres primers dies de competició –pràcticament sense descans entre les rondes- i una el darrer. El de Castellgalí partia de la 9a posició del rànquing inicial, fet que va provocar que ja a la primera ronda s’enfrontés amb el número u, Simon Schellenberg, partida disputada que finalment es va endur el de Pfäffikon. A les rondes 2 i 3 Clotet Mas es va desfer de Milo Tahedi i Nina Brüssov amb solvència, però a la 4a i 5a va encaixar sengles derrotes a mans de Cédric Hirzel –que va patir per guanyar en una partida de més de 4 hores- i Kyrill Kostov –taules desaprofitades per un error-.  Aquests resultats el van deixar sense opcions de podi. A les dues darreres rondes Clotet Mas va tornar a anotar, guanyant amb facilitat Ledion Rexhepi –que va errar el càlcul en un intercanvi de peces- i anotant taules -fruit del cansament- enfront Flavio Rotunno, per acabar 8è amb 3,5 punts.

    El balanç per Clotet Mas va ser positiu, tenint en compte que és el seu primer any a la categoria sub-16 i que tots els rivals que el van derrotar estaven millor situats al rànquing inicial i eren de segon any. El títol se’l va endur amb autoritat Jakub Kwiatkowsky, que va acabar invicte amb 6 punts, fruit de cinc victòries i dues taules. El segon classificat va ser Cédric Hirzel amb 5,5 punts, seguit de Johannes Rapazzo amb 5.

    Crònica de Marc Clotet


  • V OPEN INTERNACIONAL D’ESCACS ACTIUS “FUNDACIÓ JOVIAT” 2023

    L’IM cubà Ernesto Fernández (CE Sant Cugat) va imposar-se amb claredat en el primer torneig d’escacs actius del Circuit Català d’Oberts Internacionals d’Escacs 2023, que es va disputar el dilluns 1 de maig a les instal·lacions de la Fundació Joviat de Manresa.

    La 5a edició de l’Open Internacional d’escacs actius “Fundació Joviat” va tornar a ser un èxit de participació amb 148 inscrits de 10 nacionalitats diferents, xifra que supera els 144 del 2019 i deixa enrere els efectes de la pandèmia. També es va mantenir el nivell dels participants, amb 33 titulats i els campions catalans sub-8, sub-12 i sub-14, que van poder competir en un entorn immillorable pel que fa a amplitud, il·luminació, temperatura i ventilació, aspectes a tenir en compte per generar les millors condicions de joc.

    La lluita pel primer lloc va començar a decidir-se a la sisena ronda, quan Ernesto Fernández va agafar avantatge al capdavant en imposar-se al FM ucraïnès Olexiy Bilych i va mantenir-lo guanyant les següents rondes enfront l’IM xilè Fernando Valenzuela (CE Barcelona) i el GM Julen Luís Arizmendi  (Andreu Paterna). Fernández va rematar la feina signant taules amb l’IM Gerard Ayats (CE Barcelona), suficients per garantir-li el triomf al torneig, imbatut amb 8,5 punts. Ayats va ser segon i Bilych tercer, ambdós amb 7,5 punts.

    Per categories els vencedors van ser Laia Cid (CE Sant Cugat) en sub-8, Pau Bru (Ateneu Colón) en sub-10, Isaac Herman (CE Barberà) en sub-12, Daniel Salinas (Colon Sabadell Chessy) en sub-14, Javier Montero (CE Valls) en sub-16 i Josep Sort (CE Terrassa) en S60. Pel que fa als trams d’ELO, els guanyadors van ser l’IM Lázaro Lorenzo De La Riva (CE Barberà) al tram A, l’FM Llàtzer Bru (CE Amposta) al tram B, Roger Cervelló (Peona i Peó) al tram C, Marçal Gómez (CE Vilafranca) al tram D, Oriol Mangues (Ateneu Colón) al tram E i Andria Ercoli (GEVA Andorra) al tram F. També hi va haver premi per als millors equips participants, comptant els 4 millors classificats un cop descartats els GM i IM. L’Ateneu Colón (22,5 punts) i l’Escacs Catalònia Joviat (21,5 punts) van aconseguir els trofeus en joc en aquest apartat.

    El millor local va ser l’IM colombià Cristian Hernández, que va acabar 8è amb 7 punts. Quinze altres jugadors del Catalonia-Joviat van prendre part a la competició: Maurici Tarragó, 11è amb 6,5 punts, el CM Joan Ramon Menac, 42è amb 5,5 punts; Dan Clotet Mas, 51è amb 5 punts; Marc Tarragó (67è), Ignasi Oliveres (75è) i Albert Vila (76è) amb 4,5 punts. Víctor Marquínez (89è) i Guillem Torres (95è)amb 4 punts; Àngel Burniol (110è) i Edgar Vázquez (114è) amb 3,5 punts; Gerard Espinoza (118è) i Carlos Torres (123è) amb 3 punts. Joan Marfà (132è) i Pol Torres (136è) amb 2,5 punts i Arnau Ramon (142è) amb 2 punts.

    Ell lliurament de premis va anar a càrrec de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, el regidor d’esports de l’Ajuntament de Manresa, Antoni Massegú, el representant de la FCE Jordi Mas i el president de l’Escacs Catalonia-Joviat Ildefons Hernández. Marc Aloy va destacar en el seu parlament l’èxit de participació de la cinquena edició i el bon nivell competitiu assolit. També van recordar que enguany es celebren els 75 anys de l’Escacs Catalonia-Joviat, entitat que té garantit el futur gràcies a la fusió amb la secció d’escacs de l’escola Joviat, que aporta joves promeses a les files del club. El president de l’entitat, Ildefons Hernández, va agrair a participants, públic i col·laboradors l’haver fet possible dur a terme una nova i reeixida edició de l’Open Fundació Joviat.

    Crònica de Marc Clotet


  • Festa de celebració del 75è aniversari dels clubs d’escacs Súria i Catalonia-Joviat.

    Dissabte dia 29 d’abril de 2023.

    Aquest dissabte es va disputar, a la pista de l’Escorxador de Súria, el Torneig dels 75 anys del Club d’Escacs Súria i de l’Escacs Catalonia-Joviat. Els clubs surienc i manresà van celebrar amb aquest acte conjunt la seva llarga trajectòria en el món dels escacs catalans.

    Els 117 participants, la majoria de clubs del Bages, el Berguedà i el Solsonès, es van dividir en tres grups formats segons les edats i experiència dels jugadors i jugadores per disputar les set rondes de set minuts amb tres segons d’increment.

    D’entre els 18 participants del grup C, els més menuts, es va endur el triomf l’Aitor Gràcia, del Catalonia-Joviat. Gràcia va fer el ple guanyant les set rondes que va disputar. El van acompanyar al podi l’Aran Martín (CE Súria) amb 6 punts i el Dani Perarnau (CE Súria) amb 5.

    Al grup B, amb 26 participants, hi va haver més emoció, amb un empat a 6 punts al capdavant de la classificació entre la Laia Cid (CE Sant Cugat) i l’Arnau Riera (CE Berguedà), que es va desfer a favor de la primera pel seu millor desempat. Laia Cid és la vigent campiona de Catalunya sub-8. La tercera posició va ser per la Laia Martín (CE Súria), que va anotar 5 punts.

    El grup A va ser el més nombrós, amb 73 jugadors. L’IM Joan Mellado (Escacs Catalonia-Joviat), que partia com a favorit, no va fallar i es va proclamar campió, invicte amb 6,5 punts. Els seus companys d’equip Francisco Javier Enciso i David Lorca, amb 6 punts cadascun, van ocupar la segona i tercera posició respectivament.

    A banda, es van lliurar premis a la millor classificada femenina, que va recaure en l’Anna Henestrosa (CE Cardona), 55a a la general; i als millor sub-12 -Eloi Puerto (CE Llinars) 30è-, sub-14 -Joan Garriga (CE Berguedà) 15è- i sub-16 -Dan Clotet Mas (Escacs Catalonia-Joviat) 6è.

    El lliurament dels trofeus va anar a càrrec dels presidents d’ambdós clubs, Ildefons Hernández per part del Catalonia-Joviat i Jordi Cardona pel CE Súria; el GM manresà Jordi Magem; el president de la Federació Catalana d’Escacs, Pepo Viñas; i la regidora d’Ensenyament, Cultura i Festes de l’Ajuntament de Súria, Alba Santamaria. A banda dels premis, Viñas va fer lliurament als presidents d’ambdós clubs d’una placa en reconeixement a la tasca duta a terme en favor dels escacs en aquests 75 anys.

    En acabat i com a cloenda de la matinal, participants i acompanyants van poder degustar un dinar popular al mateix espai de joc.

    Crònica de Marc Clotet


  • Lliga catalana. Darrera ronda.

    L’equip A acaba en 4a posició.

    Matí de diumenge molt competit amb el Tarragona que venia amb poques possibilitats de salvar la categoria. S’ha presentat amb un equip molt competitiu tot i una baixa de darrera hora en el primer tauler. En el segon, taules de Mellado però el matx encara estava molt difícil, i més després de perdre la partida el Jesús Martínez, que ja avisava de la derrota.

    Ja cap a mig matí el Maurici Tarragó feia taules en una partida molt oberta, i el Juli empatava quan tenia un desavantatge de temps important, i amb el 2,5 a 2,5, les partides del Ramon Menac i el Marc Tarragó aparentaven no tenir bon final. Efectivament el Ramon perdria la seva, però el Marc entra en un final de dama i cavall contra dama i alfil del rival, un alfil que havia començat a capturar peons i no feia esperar res positiu, però el Marc semblava que havia trobat la forma d’aconseguir les taules perseguint el rei amb escacs continuats. Jugant dins del darrer minut i gràcies als segons acumulats, de cop i volta pensa més estona, i és que estava visualitzant un final de mat o captura de dama amb uns precisos moviments de cavall. El Joan Carles Sampera sumava el seu punt acabant en un bon atac final.

    Tot estava pendent del pare i fill, Salvador i David Armengol. El David empatava la seva, i el Salvador era el darrer en acabar. Un inici de partida en que prenent molt risc, avançava tots els peons de la defensa del rei, el qual era protegit per la parella d’alfils. Molta tensió durant tota la partida i manca de temps al final, arribava a un final promocionant un peó a cavall a g8 per guanyar la dama contrària, un final de partida espectacular, i un marcador de 6 a 4. El Tres Peons ha guanyat i felicitem al campió

    L’equip acaba 4t en una lliga on fins a 5 equips s’han vist implicats en el descens, 4 de forma directa i un per promoció. Fins l’any vinent on esperem superar nous reptes.

    Crònica @angelbc


  • Campionat de Catalunya d’escacs per edats 2023

    De l’1 al 6 d’abril es va celebrar, als hotels Sol Port i Port Eugeni de Cambrils, el Campionat de Catalunya d’escacs per edats. Un total de 476 escaquistes entre totes les categories (sub-8 a sub-20) van prendre-hi part, entre ells 6 representants de l’Escacs Catalonia-Joviat.

    El torneig es va disputar a 9 rondes de 90 minuts amb 30 segons d’increment per jugada pel sistema suís, excepte la categoria sub-8, en què es van jugar 8 rondes de 40 minuts amb 20 segons d’increment. Van actuar com a àrbitre principal Eduardo López i com a director Jordi Magem. Els escaquistes manresans van estar acompanyats en tot moment pel delegat Carlos Torres i l’entrenador Joan Mellado.

    En categoria sub-12 Guillem Torres va fer un molt bon torneig -5 victòries, 2 taules i 2 derrotes- i va tenir opcions de podi fins a la darrera ronda, on una errada li va fer perdre una partida que tenia guanyada en un final amb tres peons de més. Tot i així va acabar en una meritòria 10a posició anotant 6 punts. Gerard Membrive, amb 5 punts, va acabar 37è anotant 3 victòries, 4 taules i només dues derrotes.

    Al sub-14 Marc Tarragó va finalitzar 19è després de signar 4 victòries, 3 taules i 2 derrotes -davant del campió Àlex Villa i el cinquè classificat MK Daniel Salinas-. La darrera ronda tampoc va ser profitosa per aquest jugador, que amb un resultat favorable s’hauria situat entre els 10 millors de la categoria. Èdgar Vazquez va anotar 3,5 punts i va finalitzar 73è mentre que Pol Torres va ser 89è amb 2,5 punts.

    Dan Clotet Mas era l’únic representant del Catalonia-Joviat a la categoria sub-16. Malgrat no exhibir el seu millor joc, va aconseguir 3 victòries, 4 taules i només 2 derrotes per acabar 27è a la general amb 5 punts. Clotet Mas, com els seus companys Torres i Tarragó, va encaixar una derrota a la darrera ronda, on una victòria l’hauria situat a la 11a posició, mostra de la gran igualtat existent entre els participants.

    Crònica de Marc Clotet


  • DAN CLOTET MAS CLASSIFICAT PER A LA FINAL A 16 DEL CAMPIONAT SUÍS D’ESCACS SUB-16

    L’escaquista del Catalonia-Joviat -que a Suïssa juga a les files del Wollishofen-, va aconseguir la classificació directa per a la final del campionat suís sub16 en el torneig celebrat del 24 al 26 de març a Payerne. Es tractava del darrer dels quatre “Qualiturniers” organitzats per la Federació Suïssa d’Escacs al llarg de l’any i que serveixen per determinar els setze participants de cada categoria de la final del campionat suís d’edats.

    Dan Clotet Mas (esquerra)

    El torneig es va disputar a 7 rondes, 3 de ritme ràpid de 15 minuts amb 3 segons d’increment  i 4 de ritme clàssic de 90 minuts amb 30 segons d’increment. Les tres rondes ràpides es van jugar el divendres i les de ritme clàssic dues dissabte i dues diumenge. Cal destacar l’espai de joc, ampli i lluminós, tant pels jugadors com pels acompanyants, i la bona organització.

    A Payerne el Dan es va trobar una situació especialment difícil, doncs la federació va agrupar els participants en les categories sub16 i sub20 amb els de la categoria A de l’Open de la Broye, competició que es celebrava en paral·lel al campionat d’edats. Això si, va elaborar classificacions separades. Entre els 127 participants del torneig resultant, hi havia un GM, un IM, tres FM i 2 WFM.  A més Clotet Mas sortia 50è del rànquing inicial, fet que assegurava enfrontaments durs ja a la segona ronda.

    Després de les rondes ràpides del divendres Clotet Mas havia sumat 2,5 dels 3 punts possibles i ocupava la segona posició entre els sub16. El dissabte es van disputar les dues primeres rondes clàssiques i el bagenc va anotar sengles victòries. Un pas de gegant que el deixava, a manca de dues rondes, sisè de la general i primer sub16. El primer enfrontament de diumenge va ser amb el FM Aurelio Colmenares i va acabar amb la única derrota que Clotet Mas va encaixar en el torneig. Les taules aconseguides en l’enfrontament amb Cédric Pahud el van situar al 12è lloc de la classificació general. Entre els sub16, els millors desempats fruit d’uns aparellaments durs, van propiciar que obtingués la 2a posició amb 5 punts, per davant de Jakub Kwiatkowski i Kyrill Kostov, ambós també amb 5 punts, i només avantatjat per Simon Schellenberg, qui ja s’havia classificat per a la final l’agost passat a Prangins.

    És la tercera vegada que el de Castellgalí arriba a la final del campionat de Suïssa jugant-s’ho tot a una sola carta –ho va fer el 2018 a Wollishofen, el 2022 a Wallenstadt i ara a Payerne-, doncs el cost econòmic i l’agenda de competicions fan impensable que pugui participar en més d’un torneig de classificació, fet que limita les seves possibilitats d’aconseguir el passi a la final i l’obliga a guanyar un “qualiturnier” o quedar-ne fora. La final tindrà lloc del 26 al 29 de maig a Olten.

    Crònica de Marc Clotet


  • Lliga catalana d’escacs. Desena ronda

    Punt definitiu per evitar ensurts.

    Amb la victòria d’avui a Barcelona contra l’Agustí, el primer equip assegura la categoria a manca d’una ronda final. Els nostres rivals d’avui estaven lluitant per evitar aquesta 8a posició que t’envia a la promoció, i diumenge tindran un ull posat en el nostre matx contra l’actual 8è equip, el Tarragona que vindrà a buscar una victòria encara que sigui per la mínima.

    Els nostres gràcies a les victòries de Cristian, Juli, Ramon i David, junt amb els empats de Lluís, Marc i Jesús amb sumat i obtingut el 5,5 a 4,5.

    L’equip del Tres Peons ja és nou equip de Divisió d’Honor, Felicitats!
    Crònica @angelbc


  • Conferència de Jordi Magem

    El dijous dia 23 es va dur a terme la primera activitat del nostre aniversari.

    Expectació davant de la primera activitat pels 75 anys del club, i realment va captivar l’interès del públic assistent.

    En Jordi Magem iniciava la seva conferència amb els nombres de jugadors federats i participants catalans en plataformes de joc d’escacs, i va ser un bon inici ja que les dades van sorprendre. Seguia amb el que van ser les primeres trampes i formes de distreure al rival. Alhora feia esment d’esdeveniments importants que molts hem tingut presents, però aportava detalls que la majoria desconeixíem.

    A mesura que avançava la conferència deixava constància dels seus coneixements en aquest món, assenyalant com de prop va viure moments en que alguns van decidir fer trampes per guanyar. Tot il·lustrat amb una projecció en pantalla molt ben treballada.

    Al mateix temps, va aprofundir en els canvis que la tecnologia va aportar a partir dels anys 80 i especialment els 90. Com les primeres bases de dades van influir en el joc, els primers mòduls d’escacs, el desenvolupament dels mateixos amb les seves diferents formes de ser programats, fins acabar en els grans processadors en xarxa.

    L’historial del Jordi en els escacs ha arribat molt lluny, i escoltant-lo en aquella hora i mitja ens fa entendre a tots els que vam estar presents, la seva dimensió quan parla d’escacs.

    Felicitats al Jordi per la conferència i a tots els presents per assistir.

    Crònica @angelbc


  • Lliga catalana d’escacs. Novena ronda.

    Final pels 4 darrers equips.

    Excepte per l’equip A els altres 4 han acabat la Lliga.

    El primer equip 4t en la classificació, rebia a casa al Gerunda 3r i no ha donat opcions als nostres, al guanyar per 2,5 a 7,5. Solament ha puntuat el Maurici Tarragó, i empats de Cristian Hernández, Joan Mellado i Joan Carles Sampera. I han tombat el rei Juli Pérez, Salvador Armengol, Ramon Menac, Dan Clotet, Marc Tarragó i Joan Pérez.

    Malgrat tot, estan a dues rondes del final on poden obtenir els punts necessaris per evitar el descens en una lliga molt complicada. Diumenge a Barcelona contra l’Agustí, el 7è classificat a un punt de nosaltres, tan l’empat, com clarament la victòria, ens serien molt favorables.

    Finalment el segon equip no ha pogut amb la seva lluita final amb l’Avinyò, quedant segon a mig punt. La seva victòria amb el Sant Esteve per 2,5 a 5,5 l’ha deixat a les portes, però l’Avinyó ha guanyat per la mínima 4,5 a 3,5 a l’Olesa. Han guanyat Ferran Gràcia, David Armengol, Ildefons Hernández, Andreu Casamitjana i Núria Jornet per incompareixença. Salvador Soler feia taules i perdien Francesc Garriga i Ignasi Oliveras.

    La temporada es pot qualificar de bona, ja que fins el final han tingut opcions, i només mig punt no l’ha permès quedar primer, davant de l’Avinyó que ha tingut més regularitat. Felicitats al club guanyador!

    El 3r equip no imaginava a l’inici del Campionat figurar entre els primers, però de fet ha estat durant tota la lliga que ha mantingut aquestes places. El Castellterçol s’ha mostrat molt sòlid tota la temporada i ha guanyat clarament. El nostre equip ha jugat a l’Estany amb la finalitat de mantenir el segon lloc, i una ràpida victòria d’Àngel Burniol era seguida per la previsible de l’Eloi Pujolà, però l’Albert Vilà perdia una partida més que guanyada i Joan Marfà també havia de tombar el rei. El Josep Ortuño tenia entre mans una partida que podia caure a favor de qualsevol, guanyava material però l’atac del rival feia tremolar. Per la seva banda el Víctor Marquínez, amb peó de menys, no tenia bones impressions de la partida que jugava. Controlat l’atac per part del Josep, la victòria queia del seu costat, teníem l’empat assegurat amb el 3 a 2. I el Victor havia de rendir-se davant el que estava veient. Un 3 a 3 que ens deixa en 2a posició molt més del que ens podíem imaginar. Felicitats al campió Castellterçol!

    I finalment els nostres dos darrers equips que són bàsicament de promoció i per preparar a les nostres joves promeses a nivells superiors. Els equips D i E s’han mantingut tota la temporada en els primers llocs, arribant a la darrera ronda en la que el D descansava, i l’E jugant contra el primer Moià-Moianés C, amb la possibilitat d’empatar si guanyava per 4 a 0, i haver de recórrer al sistema de desempat. La victòria ha estat per 3 a 1 i l’objectiu d’iniciar-los en la competició dels equips ja s’ha aconseguit. Moltes felicitats al campió.

    Crònica @angelbc


No s’han trobat comentaris.

Deixa un comentari