INICI

 • Bons resultats dels escaquistes del Catalonia-Joviat a Sitges, Olot i Santpedor

  Guillem Torres guanya el VIII Obert Calculín de Promoció en categoria sub-10, Hugo Uber és 10è a Olot (campió del tram B) i Juan Mellado 6è a Santpedor

  La intensa activitat dels jugadors del Catalonia-Joviat va començar el dissabte al XVIIIè Obert d’escacs Vila de Santpedor. Els 86 participants van disputar les 8 rondes de 10 minuts amb 5 segons d’increment per jugada al poliesportiu Cal Llovet. El clar vencedor va ser l’IM Lázaro Lorenzo de la Riva (Colon Sabadell Chessy), amb 7 punts, seguit de l’IM peruà Jonathan Cruz (Sant Andreu) i el GM Josep Manuel López (Barberà), ambdós amb 6,5 punts.

  Pel que fa als manresans, l’IM Joan Mellado va aconseguir una bona 6a posició, amb 6 punts. El CM Joan Ramon Menac va ser 12è amb 5,5 punts i Maurici Tarragó 17è amb 5 punts. Ja a més distància, Joan Pérez (31è amb 4,5 punts), Antonio Pérez (33è amb 4,5 punts), Joan Carles Sampera (35è amb 4 punts), Hugo Uber (42è amb 4 punts) i Marc Tarragó (50è amb 4 punts).

  També el dissabte 18 es va disputar a Sitges la final del VIIè Obert Calculín de Promoció. Guillem Torres va dominar en categoria sub-10, finalitzant les 5 rondes de 30 minuts amb 30 segons d’increment amb 4,5 dels 5 punts possibles, guanyant a dos dels seus rivals directes –Pol Faixedas, 2n classificat i Pau Mulet, 4t- i fent taules amb Pol Rovira -3r classificat-.

  Torres havia obtingut el passi a la final a Sitges el passat 29 de juliol, en finalitzar primer sub-10 (5è de la classificació general) del grup Calculin Blau. Pol Torres va finalitzar 18è en el mateix grup, resultat que en el seu cas no li va permetre accedir a la final.

  El diumenge 19 Hugo Uber es va desplaçar a Olot per participar al Torneig d’Actius Olot 2021, que es va celebrar al Pavelló Municipal d’Esports d’aquesta localitat. Es van jugar 9 rondes de 10 minuts amb 2 segons d’increment per jugada pel sistema suís. Uber va aconseguir una meritòria 10a posició a la classificació general, i es va endur la primera posició del tram B d’ELO (fins a 1999 punts d’ELO) amb 6 punts fruit de 6 victòries i 3 derrotes. El torneig se’l va endur l’IM Gerard Ayats (Barcelona) amb 8 dels 9 punts possibles, seguit de l’MK Daniel Molina (Gerunda) amb 7,5 punts i Ernest Serrat (Manlleu) amb 7 punts. • Campionat de Suïssa d’escacs U14 – Quali-turnier de Walenstadt

  Dan Clotet Mas guanya amb autoritat el 1r Torneig de Classificació per a la final del Campionat Suís d’escacs sub-14, aconseguint el passi a la final que es disputarà el juliol de l’any vinent.

  El jove jugador de Castellgalí va desplaçar-se el cap de setmana passat a la localitat suïssa de Walenstadt (Glarus) amb ganes de fer un bon resultat. Clotet, que ocupava la segona posició del rànquing inicial –la primera si es té en compte l’ELO FIDE-, va complir amb escreix la seva condició de favorit i va anar superant rivals amb comoditat, exhibint un joc sòlid  i confirmant el seu bon moment de forma.

  Dan Clotet (centre) guanyador del torneig

  El torneig es va disputar pel sistema suís i en format mixte, amb les tres primeres rondes de ritme ràpid (15 minuts amb 3 segons d’increment per jugada) i les quatre darreres de ritme clàssic (90 minuts amb 30 segons d’increment). Dan Clotet ocupava la segona posició del rànquing inicial entre els 48 participants de la categoria U14. A les dues primeres rondes va guanyar amb facilitat Milo Marmy i Ena Bangerter. A partir d’aquí es va haver d’enfrontar a rivals de més entitat, incloent el 1r i 3r del rànquing inicial: Suvirr Malli –amb qui de fet es va jugar el campionat- i Cristian Marc Arsenie. El del Catalonia-Joviat va resoldre un rere l’altre els seus enfrontaments fins arribar a la setena i darrera ronda amb 6 punts i el triomf pràcticament lligat: només una carambola amb els desempats el podia deixar fora del primer graó del pòdium. No hi va haver sorpresa i les taules davant Arsenie van confirmar el resultat. Julius Scherler amb 6 punts i Suvirr Malli amb 5,5 van ocupar la 2a i 3a posició respectivament.

  Clotet va aconseguir una performance de 2032 punts i el millor desempat del torneig, consolidant-se d’aquesta manera per sobre dels 1900 punts d’ELO FIDE.

  Crònica de Marc Clotet


 • IV OBERT INTERNACIONA D’ESCACS ACTIUS DE PUIGPELAT

  Quatre escaquistes del Catalonia-Joviat prenen part en el IV Obert Internacional d’escacs actius de Puigpelat.

  L’Obert forma part del Circuit Català d’Oberts Internacionals d’escacs. Es va celebrar el diumenge 5 de setembre. Els 135 participants van jugar 9 rondes de 15 minuts amb 5 segons d’increment per jugada pel sistema suís. Cinc Grans Mestres, tres Mestres Internacionals, set Mestres FIDE i catorze Mestres Catalans van garantir una competició d’alt nivell competitiu. El triomf va ser pel GM argentí Fernando Peralta (CE Valls), que va acabar imbatut amb 8,5 punts, seguit del GM José González (Cor de Marina de Badalona), amb 8 punts, i el GM Alexei Shirov (Val – Silla) amb 7,5 punts. D’entre els jugadors del Catalonia-Joviat va destacar Hugo Uber, que va finalitzar 52è amb 5 punts. Uber va aconseguir 4 victòries, 2 taules i va encaixar 3 derrotes. Guillem Torres va acabar 99è amb 3,5 punts, Pol Torres 126è amb 2,5 punts i Carlos Torres 129è amb 2 punts.


 • IRT CIUTAT D’EIVISSA SUB-2200

  Dan Clotet, del Catalonia-Joviat, aconsegueix la 4a posició absoluta al Torneig Internacional d’escacs Ciutat D’Eivissa i la primera en categoria sub-16.

  Dan Clotet amb el guanyador Azizaj Agim

  El torneig, que es va celebrar del 3 al 5 de setembre, estava reservat a jugadors de fins a 2200 punts d’ELO FIDE i també era el Campionat d’Eivissa i Formentera, classificatori per a la final Balear. Es van jugar set rondes de 60 minuts amb 30 segons d’increment per jugada i la cinquantena de participants van poder fruir de l’entorn incomparable de la plaça Sota Vila, a recer de les muralles renaixentistes. Clotet, que sortia 9è del rànquing, va exhibir un joc sòlid i només va cedir dues partides contra els qui serien primer i segon classificats, Azizaj Agim (Ibiza 64) i Pablo Aymerich (Paterna). La tercera plaça va ser pel FM Juan Miguel Cubas (Menorquin). Les cinc victòries assolides li van valer la primera posició sub-16 i també la del tram de menys de 2000 punts d’ELO FIDE i li permetran encarar amb confiança el torneig de classificació per la final del campionat suís sub-14, que es disputarà del 10 al 12 de setembre a Walenstadt (Sankt Gallen – Suïssa).


 • Campionat de Catalunya d’escacs actius d’edats 2021

  XIXè Festival d’Escacs Memorial David Garcia Ilundain

  El Campionat de Catalunya d’escacs actius d’edats va tornar a la modalitat presencial el passat dissabte 28 d’agost després que el 2020, per causa de les restriccions degudes a la pandèmia de CoviD-19, s’hagués de disputar on-line. Aquesta vegada l’escenari va ser el Centre Cívic Cotxeres de Sants, a Barcelona.

  En totes les categories, sub-8, sub-10, sub-12, sub-14 i sub. 16+20, es van disputar 8 rondes de 15 minuts amb 5 segons d’increment pel sistema suís, 4 rondes al matí i 4 a la tarda, enmig d’estrictes mesures sanitàries. Cinc escaquistes del Catalonia-Joviat van participar en les categories sub-10, sub-12 i sub-14 amb resultats meritoris.

  Entre els 47 participants de la categoria sub-10 hi havia el Guillem Torres, que sortia 6è del rànquing inicial. Torres va començar anotant 2 victòries, però tot seguit va encaixar 3 derrotes consecutives que el van deixar fora de la lluita pel podi. Les tres darreres rondes es va refer i va anotar sengles victòries, remuntant posicions fins finalitzar onzè. El vencedor va ser un intractable Isaac Herman (Sabadell), que va fer el ple amb 8 victòries. Josep Marsal (Amposta) i Gerard Jurca (Montornès) van ser segon i tercer respectivament, ambdós amb 6 punts.

  La categoria sub-12 va ser la que va aplegar més representants del club manresà i on es van aconseguir els millors resultats. Hugo Uber va protagonitzar un emocionant duel amb Daniel Salinas (Sabadell Chessy): ambdós van finalitzar el campionat invictes amb 6 victòries i 2 taules, també en la partida que els va enfrontar. Però el de Sabadell es va endur la primera plaça per només mig punt de diferència en el desempat. Uber va ser segon i Marc Mallorquí (Gerunda), amb 6 punts, tercer. Els altres dos representants del Catalonia-Joviat van ser Marc Tarragó, amb una meritòria 9a posició amb 5,5 punts i Pol Torres, 45è amb 2 punts. En la classificació per equips el Catalonia-Joviat va assolir la segona posició, arrodonint així els bons resultats dels esportistes manresans.

  Al sub-14 Dan Clotet tenia expectatives de fer un bon resultat, doncs sortia 6è del rànquing i “defensava” el 2n lloc assolit en categoria sub-12 fa dos anys. Després de guanyar amb solvència les dues primeres rondes, un incident a la 3a -en que per error va jugar amb blanques enlloc de negres- el va descentrar i li va fer encaixar tres derrotes consecutives de les quals ja no va saber refer-se. Va acabar en 23a posició amb 4 victòries i 4 derrotes, molt per sota de les seves possibilitats. El campió de la categoria va ser un intractable Gerard Añó (Peu Vuit) amb 7,5 punts, seguit d’Albert Fernández (Cerdanyola) amb 6,5 i Roc Boix (Llinars) amb 6.

  Crònica de Marc Clotet


 • 26è Trofeu Obert Internacional d’Escacs “Ciutat de Barcelona”

  Del 18 al 26 d’agost es va celebrar al Centre Cívic Cotxeres de Sants la 26a edició del Trofeu Obert Internacional d’Escacs “Ciutat de Barcelona”.

  Els escaquistes del Catalonia-Joviat Joan Ramon Menac, Joan Carles Sampera i Hugo Uber hi van prendre part. Tots tres van competir a l’exigent Grup A, on els 151 inscrits tenien  una mitjana d’ELO FIDE de 2111 punts i 70 dels quals eren titulats, incloent 15 Grans Mestres i 2 Grans Mestres Femenines.

  El torneig es va jugar a 9 rondes de 90 minuts amb 30 segons d’increment per jugada pel sistema suís. El millor dels manresans va ser el CM Joan Ramon Menac, que va confirmar el seu bon moment de forma amb 3 victòries, 3 taules i 3 derrotes que el van classificar 51è -sortia 84è al rànquing inicial-, amb una performance de 2206 i un guany de 29,6 punts d’ELO FIDE. Joan Carles Sampera va finalitzar 89è amb 4 punts després de signar 2 victòries, 4 taules i 3 derrotes, mentre que el sub-12 Hugo Uber, que a la primera ronda va vèncer per incompareixença de la Gran Mestre Femenina índia V. Varshini, es va haver d’enfrontar a rivals molt superiors aconseguint 4 taules i encaixant 4 derrotes, amb una performance de 1895 i un guany de 19,6 punts d’ELO FIDE.

  El quadre d’honor del torneig el van ocupar el GM indi S.P. Sethuraman (7,5 punts), el GM rus Danil Yuffa (7,5 punts) i el GM indi Murali Karthikeyan (7 punts).

  Crònica de Marc Clotet


 • XXXè OBERT D’ESCACS DE LA POBLA DE LILLET

  Del 2 al 10 d’agost es va celebrar el XXXè Obert Internacional d’Escacs de La Pobla de Lillet, després de la pausa obligada de l’any passat per causa de la CoVid-19.

  Els dos grups en què es dividia el torneig van enregistrar una bona participació: 67 inscrits al grup A i 54 al B, aquest darrer reservat a jugadors amb un màxim de 1950 punts d’ELO FIDE i 2050 punts d’ELO Català. Ambdós grups van jugar 9 rondes de 90 minuts amb 30 segons d’increment per jugada pel sistema suís. Aquesta nova edició va comptar amb un nou espai de joc, el Pavelló Municipal d’Esports, molt més espaiós i ben ventilat que el tradicional local de La Llar del Pensionista.

  Vuit jugadors del Catalonia-Joviat hi van prendre part: set al grup A i un al grup B. La competició al grup A, amb participants de 7 països i una vintena de titulats, va resultar tant dura com s’esperava. El Gran Mestre manresà d’origen armeni Karen Movsziszian en va ser el clar dominador i ja es va proclamar vencedor a la 8a ronda, on va cedir les úniques taules del campionat, acabant invicte amb 8,5 punts de 9 possibles. El Mestre FIDE francès Thibault Dudognon va ser segon amb set punts i el Mestre Català d’origen argentí Jorge Iglesias tercer amb 6,5 punts.

  Hugo Uber

  Pel que fa als jugadors del Catalonia-Joviat, el Mestre Internacional Juan Mellado, tercer del rànquing inicial, va ser qui va aconseguir classificar-se en millor posició. Malgrat que només va encaixar una derrota, els 5 punts obtinguts amb dues victòries i sis taules el van situar a la 17a posició final, just pel davant del Mestre Català Maurici Tarragó, que amb els mateixos punts -3 victòries i 4 taules- va ocupar la 18a posició. El també Mestre Català Joan Carles Sampera, amb 5 punts, va ser 26è, seguit de prop per un extraordinari Hugo Uber, que malgrat els seus 11 anys també va aconseguir 5 punts i una millora de 72,4 punts d’ELO FIDE. Uber va fer un final de torneig espectacular, amb tres victòries a les tres darreres rondes. Dan Clotet també va aconseguir un molt bon resultat i va acabar 40è amb 4 punts -3 victòries i 2 taules- i un increment de 52 punts d’ELO FIDE. Cal destacar que, amb només tretze anys, va aconseguir imposar-se al Mestre internacional francès Olivier Touzane a la segona ronda. Josep Freixas (45è amb 4 punts) i Salvador Soler (49è amb 3,5 punts) van tancar la participació manresana en aquest grup.

  Al grup B, reservat a jugadors amb menys de 1950 punts d’ELO FIDE, van pujar al pòdium Marc Torralba (CE Castellar) amb 7,5 punts, Marina Ponsa (CE Barberà) amb 7 punts i Elm Catalan (Peona i Peó) també amb 7 punts. L’únic representant del Catalònia-Joviat, Marc Tarragó, va ser 18è amb 5 punts i un espectacular guany de 102,8 punts d’ELO FIDE fruit de 4 victòries i 2 taules, millorant de molt el seu rànquing inicial (35è).

  Crònica de Marc Clotet


 • CAMPIONAT D’ESPANYA D’ESCACS 2021 SUB-14

  Finalitza la participació d’escaquistes del Catalonia-Joviat als campionats estatals: Dan Clotet acaba 34è en el seu primer any a la categoria sub-14 en el torneig disputat a Salobreña del 12 al 17 de juliol.

  El campionat es va jugar a nou rondes de 90 minuts amb 30 segons d’increment per jugada pel sistema suís. Inicialment el ritme havia de ser de 75 minuts amb 30 segons d’increment, però la presència de dos Mestres FIDE entre els participants va fer que calgués adaptar el reglament. Cal destacar que la participació va ser de rècord: 176 inscrits, d’entre els quals 35 catalans.

  Clotet va començar amb molta força, fent el ple a les tres primeres rondes, batent  rivals com els campions català Serni Ribera i canari Diego Moreno. Però en les següents tres rondes, malgrat jugar bones partides, només va aconseguir anotar mig punt . En el tram final del campionat va poder sumar 2 dels 4 punts i aconseguir-ne un total de 5,5 i la 32a plaça, millorant amb escreix la 59a posició del seu rànquing inicial. Clotet també va aconseguir un bon grapat de punts d’ELO FIDE, que en la propera actualització l’haurien de deixar fins i tot per sobre de l’actuació assolida de 1838 en el torneig.

  El campionat va ser per Diego Macías, que va empatar a 8 punts amb el segon classificat, Diego Vergara. El Mestre Fide navarrès Javier Habans es va haver de conformar amb la tercera posició, però es postula com a aspirant al títol per al proper any, amb Macías i Vergara ja al sub-16. El millor català va ser Daniel Salinas, que va aconseguir la 8a plaça. Salinas havia quedat 5è en categoria sub-12 i va participar també al campionat sub-14. Clotet va ser el 10è català millor classificat.

  El 17 i 18 de juliol molts dels participants al campionat de ritme clàssic van repetir al campionat estatal de partides ràpides sub-14: 9 rondes de de 10 minuts amb 5 segons d’increment per jugada. Hi van prendre part 152 jugadors. Macías, Vergara i Habans van repetir podi en el mateix ordre, mentre que Clotet, que sortia el 43è del rànquing, va aconseguir remuntar fins la 37a posició final -9è català- amb 5,5 punts.

  Crònica de Marc Clotet


 • CAMPIONAT D’ESPANYA D’ESCACS 2021 SUB-12

  Els escaquistes del Catalonia-Joviat Hugo Uber i Marc Tarragó passen la dura prova del campionat estatal sub-12 de Salobreña amb bona nota. Ambdós jugadors van prendre part a l’estatal sub-12, tant de ritme clàssic, disputat del 5 al 7 de juliol, amb 9 rondes de 75 minuts i 30 segons d’increment per jugada, com de ritme ràpid, jugat els dies 8 i 9 de juliol, amb 9 rondes de 10 minuts amb 5 segons d’increment.

  El Marc i l’Hugo

  Els campionats estatals es caracteritzen per la duresa del ritme de joc i per les moltes sorpreses que donen els rivals “tapats” (amb un ELO per sota del seu nivell real) i per la motivació de tots els participants.

  Uber sortia 12è del rànquing dels 164 participants. A les quatre primeres rondes va anotar 3,5 dels 4 punts possibles. En la cinquena es va enfrontar al campió català Daniel Salinas, amb qui va encaixar la primera derrota del campionat. Uber no es va arronsar i a les tres següents rondes va sumar 2,5 dels tres punts en joc, quedant amb opcions d’entrar entre els 10 primers classificats. L’enfrontament a la darrera ronda amb el 5è del rànquing inicial, David Alonso, li va ser desfavorable i finalment va aconseguir la 18a posició amb 6 punts.

  Tarragó començava 42è i va defensar amb èxit la seva condició de favorit en el primer enfrontament. En les tres següents rondes però, només va poder anotar mig punt dels tres en disputa. Malgrat que va aconseguir puntuar en quatre de les cinc següents rondes, els 5 punts assolits no li van servir per superar el seu rànquing inicial, obtenint tot i així una meritòria 55a posició.

  El campionat se’l va endur de forma inapel·lable Dani Tabuenca, líder en solitari amb 8 punts, seguit d’Alonso Feal amb 7,5 i Víctor Navarro amb 7. El primer català va ser Daniel Salinas, 5è amb 7 punts, seguit d’Alex Villa 12è amb 6,5 punts i Xavier Mompel 16è amb 6 punts, malgrat haver patit una gastroenteritis que li va fer perdre una partida.

  En el campionat de partides ràpides Dani Tabuenca va repetir resultat, campió amb 8 punts. El català Alex Villa va aconseguir la tercera plaça i Hugo Uber, aquesta vegada si, va classificar-se entre els  primers, aconseguint una brillant 8a posició amb 6,5 punts, després d’encaixar una inesperada derrota a la primera ronda. Tarragó també va millorar resultat respecte el ritme clàssic, aconseguint la 31a posició amb 5,5 punts.

  Dan Clotet serà el proper a mesurar forces al campionat estatal sub-14, que es disputarà del 12 al 17 de juliol.

  Crònica de Marc Clotet


 • Jugadors de l’Escacs Catalonia-Joviat en tornejos presencials

  Arribant la temporada de tornejos presencials, alguns dels nostres jugadors han començat a participar en alguns d’ells. Aquí tenim la informació que ens ha arribat d’alguns d’ells.

  VIII INTERNATIONAL CHESS FESTIVAL VILA DE PLATJA D’ARO

  Joan Ramon Menac i Dan Clotet, de l’Escacs Catalonia Joviat, van prendre part al VIII Festival Internacional d’Escacs “Vila de Platja d’Aro”, que va disputar-se a l’Hotel Aromar d’aquesta localitat entre el 25 de juny i el 2 de juliol. El torneig forma part del Circuit Català d’Oberts Internacionals.

  Dan Clotet en el fort grup A

  Menac i Clotet van jugar a l’exigent grup A del torneig (ELO mig dels participants de 2109), on 16 dels 30 participants eren titulats: tres Grans Mestres, tres Mestres Internacionals, una Mestre Internacional Femenina, tres Mestres FIDE, un Candidat a Mestre (Menac) i cinc Mestres Catalans. Es van disputar 9 rondes de 90 minuts amb 30 segons d’increment per jugada pel sistema suís.

  Ramon Menac (dreta) en l’inici de la seva partida

  Ambdós esportistes van rendir a un bon nivell: Joan Ramon Menac, que sortia 17è del rànquing inicial, va anotar tres victòries i dues taules. Els quatre punts obtinguts li van permetre conservar la 17a posició en la classificació final. Dan Clotet, que ocupava la 30a i darrera posició del rànquing inicial, amb 500 punts d’ELO menys que la mitjana del torneig, va aconseguir tres victòries i unes taules que el van situar 25è, exhibint un bon nivell de joc en un torneig que li ha servit de preparació pel Campionat d’Espanya sub-14.

  El triomf se’l va endur el Gran Mestre armeni establert a Manresa, Karen Movsziszian, amb 7,5 punts, que es va imposar per millor desempat al Gran Mestre ucraïnès Vitaly Sivuk. La tercera posició va ser pel Mestre Internacional argentí Mario Villanueva, que va aconseguir 6,5 punts.

  Karen Movsziszian (mig) guanyador del torneig

  CAMPIONAT D’ESPANYA D’ESCACS SUB-10

  La localitat granadina de Salobreña està sent un any més la seu dels campionats estatals d’escacs d’edats. Quatre jugadors del Catalonia-Joviat hi prendran part, en les categories sub-10, sub-12 i sub-14.

  El primer a estrenar-se ha estat Guillem Torres en la categoria sub-10, Les 9 rondes de 75 minuts amb 30 segons d’increment pel sistema suís es van disputar entre el 28 de juny i el 3 de juliol. Torres va aconseguir un molt bon resultat, acabant 22è d’entre els 132 participants, anotant cinc victòries, dues taules i només dues derrotes en el seu primer any a la categoria.

  El campionat va ser per Jon Bocos (La Rioja) amb 8 punts, seguit de Pau Marin (Balears) també amb 8 punts i tres jugadors catalans: Mauro Alonso (7,5 punts), Isaac Herman i Philippe Arnau Delgadillo (7 punts cadascun).

  Hugo Uber i Marc Tarragó participaran al campionat sub-12, del 5 al 10 de juliol, on ocupen respectivament la 12a i 42a posició inicial entre els 165 inscrits. Dan Clotet ho farà al seu torn en categoria sub-14, del 12 al 17 de juliol.

  I LLINARS INTERNATIONAL CHESS OPEN 2021

  Juli Pérez cinquè al 1r Llinars International Chess Open 2021.

  El torneig aspira a formar part del Circuit Català d’Oberts Internacionals i era la primera edició  internacional disputada a Llinars, amb 76 inscrits de quatre nacionalitats (Espanya, Perú, Geòrgia i Argentina), d’entre els quals 10 titulats. Dos escaquistes del Catalonia-Joviat hi van prendre part: Juli Pérez i Joan Pérez.

  Després de les 9 rondes de 90 minuts amb 30 segons d’increment, el Mestre Català Juli Pérez, que va anotar 6 victòries, unes taules i només va encaixar dues derrotes, va aconseguir una brillant cinquena posició. Per la seva banda, Joan Pérez va ser 47è en aconseguir 4 punts, fruit de 3 victòries, 2 taules i 4 derrotes, resultat que li suposa incrementar en més de 100 punts el seu ELO FIDE.

  Crònica de Marc Clotet


 • XIIIè Obert Internacional d’escacs Memorial Ezequiel Martín

  Bon paper de Joan Ramon Menac i Hugo Uber al XIIIè Obert Internacional d’escacs actius Memorial Ezequiel Martín, que es va celebrar el passat diumenge 13 de juny a Mollet del Vallès. L’obert forma part del Circuït Català d’Oberts Internacionals i es va disputar a 9 rondes de 15 minuts amb 5 segons d’increment per jugada pel sistema suís.

  Dan Clotet, Pol i Guillem Torres

  L’obert comptava amb la participació de quatre grans mestres, quatre mestres internacionals, dos mestres FIDE i deu mestres catalans, d’un total de 104 participants. Els jugadors del Catalonia-Joviat van rendir a un bon nivell: Joan Ramon Menac va finalitzar 13è -millorant la 20a posició al rànquing inicial- en sumar 6 dels 9 punts possibles gràcies a 5 victòries, 2 taules i 2 derrotes -enfront dels GM Viktor Moskalenko i Miguel Muñoz. Hugo Uber va aconseguir 5,5 punts, fruit de 5 victòries, unes taules i tres derrotes, una d’elles contra el seu company de club Menac i una altra contra el GM Marc Narciso, amb qui es va aparellar en primera ronda. Uber va ocupar la 23a posició final, millorant també el seu rànquing inicial. Menac i Uber van ser els primers classificats dels seus respectius trams d’ELO.

  La primera posició absoluta va ser per l’IM Pere Garriga (CE Mollet), amb 7,5 punts. Els mateixos que el segon classificat, el GM Miguel Muñoz (Lira Vendrellenca). El tercer graó del pòdium el va ocupar l’IM argentí Tomás Sosa (CE Mollet), amb 7 punts. El GM armeni resident a Manresa Karen Movsziszian (CE Sant Andreu) va ser 9è amb 6,5 punts.

  D’altra banda, els jugadors del Catalonia-Joviat Dan Clotet, Pol Torres i Guillem Torres van participar els dies 12 i 13 de juny a la concentració de preparació dels Campionats d’Espanya d’edats d’Escacs que va organitzar la Federació Catalana d’Escacs a l’Hospitalet de l’Infant. Les sessions preparatòries les van impartir diversos grans mestres i mestres internacionals. El Campionats d’Espanya d’escacs d’Edats es celebraran durant el juny i el juliol a Salobreña i hi prendran part diversos jugadors del club manresà de les categories sub-10, sub-12 i sub-14.

  Crònica de Marc Clotet


 • TORNEIG DE CLASSIFICACIÓ PER LA FINAL DEL CAMPIONAT DE SUÏSSA D’ESCACS U14

  Dan Clotet aconsegueix una meritòria 7a posició, insuficient però per accedir a la final

  Dan Clotet va participar al darrer torneig de classificació per la final del campionat de Suïssa d’escacs en categoria sub-14, que es va celebrar del 22 al 24 de maig a l’hotel Crowne Plaza de Zúric. Clotet no havia pogut participar en els dos anteriors tornejos de classificació per causa de les mesures sanitàries que l’obligaven a fer una quarantena de deu dies per entrar a Suïssa. Així, l’única possibilitat que tenia el de Castellgalí per accedir a la final era guanyar, fet que l’hauria classificat automàticament.

  El torneig es va disputar en una modalitat mixta: les tres primeres rondes, que es van jugar el dissabte 22 a la tarda, eren de ritme ràpid: 15 minuts amb 3 segons d’increment per jugada. I les quatre darreres -dues diumenge i dues més dilluns- de ritme clàssic de 90 minuts amb 30 segons d’increment. Dan Clotet va començar guanyant Vanessa Kathriner a la primera ronda amb solvència, però ja a la segona es va haver d’enfrontar al 5è del rànquing, Julius Scherler, enfrontament del que va sortir derrotat en esgotar-se-li el temps. El segon punt el va obtenir en la tercera ronda ràpida, on es va enfrontar a Evan Parmelin.

  Ja amb ritme clàssic, el diumenge va començar malament, encaixant una inesperada derrota a mans de Thierry Breyer, jugador sub-12 ja classificat per la final de la seva categoria. Clotet, malgrat haver perdut les opcions de guanyar el torneig, va aconseguir sobreposar-se i vèncer en els tres darrers enfrontaments, contra Nicholas Thillaivasan, David Saminskij i Valentin Palmonella, aquest últim en un enfrontament molt treballat de més de quatre hores de durada.

  Els 5 punts de 7 li van valer la setena posició. Clotet ja va obtenir fa pocs mesos la sisena posició al campionat suís d’escacs actius sub-14, que es va disputar en format on-line. Però això no ha estat suficient per ser escollit com un dels 16 participants a la final que es disputarà el proper mes de juliol a Biel.

  Crònica de Marc Clotet


 • Els escacs veuen la llum a Manresa amb la celebració del III Open Internacional

  El torneig, organitzat pel club Catalonia-Joviat, va comptar amb la participació de dos Grans Mestres Internacionals

  El club d’escacs manresà Catalonia-Joviat va organizar el passat 1 de maig el III Open Internacional d’Escacs Actius “Fundació Joviat”, després del que consideren l’any més complicat del club a causa de la crisi sanitària.

  A banda de diversos mestres catalans, el torneig va comptar amb la presencia de dos Grans Mestres Internacionals, el cubà José Ángel Guerra i l’armeni resident a Manresa Karen Movsziszian i sis Mestres Internacionals, entre ells, una Mestra Internacional femenina, Patricia Llaneza. A causa de les limitacions d’aforament, la participació es va limitar a 100 jugadors, quedant-ne una cinquantena en llista d’espera.

  Els dos primer classificats en l’edició de 2021, Tomás Sosa i Karen Movsziszian.

  El guanyador de la categoria absoluta va ser l’argentí Tomás Sosa, seguit de Karen Movsziszian i el xilè Fernando Valenzuela. La sorpresa va arribar al cinquè lloc, ocupat per Xavier Mompel, un jove jugador de la categoria sub-12 del C.E. Tortosa. El manresà Joan Mellado, jugador del Catalonia-Joviat, va ocupar la sisena posició. La classificació per equips la va liderar el Catalonia-Joviat, seguit del club d’escacs Llinars.

  Pel que fa a les mesures sanitàries, la Fundació Joviat va cedir el seu poliesportiu, cosa que va permetre mantenir una distància segura entre les taules de joc. A més, va estar constantment ventilat i no es va permetre l’entrada d’espectadors per evitar aglomeracions. En aquest sentit, el president del club, Ildefons Hernández Valls, es va mostrar molt agraït “perquè l’espai ha estat molt adequat a les mesures sanitàries vigents i el torneig s’ha pogut realitzar amb un èxit absolut”. També va destacar que més del 50% de jugadors van ser de categoria sub-16 o inferior, entre ells molts jugadors manresans. “Estem molt esperançats per les noves generacions d’escaquistes. Els escacs no són un joc de gent gran i això es demostra amb la gran participació de molts joves al torneig que, a més, demostren un nivell de joc molt elevat”, va declarar el president del club.

  L’organització del torneig va valorar molt positivament la col·laboració de les 17 empreses de la Catalunya Central que van patrocinar l’esdeveniment, així com el suport de la Federació Catalana d’Escacs, especialment del director de tornejos de la federació, el manresà Jordi Magem.

  En general, des del club manresà es van mostrar satisfets amb el transcurs del torneig i esperen poder mantenir aquesta línia d’èxits de cara a la Lliga Catalana, que és previst que es celebri a partir del proper mes d’octubre.

  Crònica d’Anna Hernández

 • Inici del III Open Internacional d’Escacs Actius

  Aquest primer de maig es juga al local del pavelló de l’escola Joviat, la tercera edició de l’Open Internacional, amb la presència màxima de 100 jugadors, degut a la limitació imposada per mesures sanitàries derivades del risc de propagació de la COVID-19.

  El torneig pertany al que en el seu dia va iniciar la secció esportiva d’escacs de l’escola Joviat, i actualment és organitzat per l’escacs Catalonia Joviat.

  El ritme de joc és de 15 minuts per jugador, més 5 segons d’increment per jugada, a nou rondes. El torneig és el primer del Circuit Internacional català d’escacs, d’aquest any 2021, i val a dir que molts dels participants es retrobaran amb els escacs presencials, després de més d’un any de no poder jugar-los.

  En la fotografia, el moment de l’inici.


 • Campionat de Catalunya d’escacs d’edats 2021

  Marc Tarragó, de l’Escacs Catalonia Joviat, 2n en categoria sub-12

  Marc Tarragó 2n classificat en cat. sub-12

  Els joves escaquistes es van retrobar amb la competició presencial amb motiu de la celebració del Campionat de Catalunya d’escacs d’edats 2021, que es va celebrar del 27 de març a l’1 d’abril al Salou Park Resort. El torneig es va disputar a 9 rondes de 90 minuts amb 30 segons d’increment per jugada pel sistema suís, amb estrictes mesures sanitàries, que incloïen la desinfecció de les sales de joc amb ozó entre ronda i ronda. L’Escacs Catalonia Joviat va desplaçar a Salou 10 jugadors de les categories sub-10 a sub-16.

  A la categoria sub-10 l’únic representant del club manresà va ser en Guillem Torres, que sortia desè al rànquing inicial d’un total de 62 participants. Torres va començar a bon ritme i es va situar amb 4 punts a la 5a ronda, a només mig punt dels llocs capdavanters. Però en les quatres següents rondes només va ser capaç de sumar un punt i va acabar vintè, lluny de les seves aspiracions.

  En sub-12, amb 83 inscrits, Marc Tarragó i Hugo Uber van fer un torneig excepcional, perdent una sola partida cadascun… contra el mateix rival, el campió Daniel Salinas (Colon Sabadell Chessy) que només va cedir una ronda al qui seria 3r classificat, Felix Antonio Ilinca (Tortosa). Tarragó, amb 6 victòries, dues taules i l’esmentada derrota, es va enfilar al segon graó del podi amb 7 punts, mentre que Uber finalitzava 6è a només mig punt de Tarragó. En la mateixa categoria Edgar Vázquez va aconseguir la 52a posició amb 4 punts, Pol Torres la 63a amb 3,5 punts i Eudald Solé la 74a amb 3 punts.

  Dan Clotet i Joan Pérez van ser els representants del Catalonia Joviat entre els 81 participants a la categoria sub-14, on Serni Ribera (Geva-Cea) es va imposar amb 8 punts, seguit molt de prop per Leo Valle (Gerunda) i Gerard Añó (Tortosa), ambdós amb 7,5 punts, testimoni de la duríssima lluita pel títol que no es va decidir fins la darrera ronda. Clotet, que sortia 17è del rànquing, va patir més del compte a les rondes 5, 6 i 7, on només va aconseguir sumar mig punt i, malgrat que a les dues darreres rondes es va refer, no va poder passar de la 20a posició final amb 5,5 punts. Joan Pérez, que continua en progressió, va exhibir un joc sòlid i va fer un torneig molt regular, aconseguint la 40a posició amb 4,5 punts.

  La representació manresana la van completar Gerard Espinoza i Guillem Cabeza al sub-16, que comptava amb 64 participants. Espinoza, amb 3 punts, va ocupar la 57a posició, mentre que Cabeza, amb 2,5 punts, finalitzava 61è. Malgrat que cap dels dos va aconseguir millorar el seu rànquing inicial, van lluitar fins al final totes les partides sense tirar la tovallola en cap moment.

  En paral·lel a la classificació individual, enguany es va elaborar també una classificació per equips que s’elaborava sumant les posicions obtingudes pels tres millors classificats de les categories sub-10+12 (Copa Promoció) i sub-14+16+18+20 (Memorial Jordi Puig). El Catalonia Joviat sub-10+12 es va classificar en 3a posició de la Copa Promoció.

  Components del club i 3r classificats en la Copa Promoció

  Crònica de Marc Clotet


No s’han trobat comentaris.

Deixa un comentari