INICI

 • IV OPEN INTERNACIONAL D’ESCACS ACTIUS “FUNDACIÓ JOVIAT”

  El GM peruà Miguel Muñoz (Lira Vendrellenca) es va endur el triomf en el disputadíssim primer torneig del Circuit Català d’Oberts Internacionals d’escacs 2022, celebrat a Manresa el proppassat diumenge 1 de maig a les instal·lacions de l’escola Joviat.

  La 4a edició de l’Open Internacional d’escacs actius “Fundació Joviat” va ser un èxit de participació (118 jugadors i jugadores) i va tenir un gran nivell competitiu, amb 34 titulats. Les 9 rondes del torneig van veure una aferrissada lluita per les primeres posicions. A la darrera ronda no hi havia res decidit i els resultats de la mateixa van produir un triple empat a 7,5 punts al capdavant de la classificació. El GM Miguel Muñoz es va endur el triomf per la seva millor performance, seguit del també GM xilè Cristóbal Henriquez i de l’IM cubà Lázaro Lorenzo (CE Barberà).  L’IM colombià Cristian Andrés Hernández, que juga a les files del Catalonia-Joviat, va aconseguir una meritòria 7a posició final amb 7 punts, mentre que el FM Alejandro Barbero (Sant Andreu CE), actualment resident a Castellgalí, va finalitzar 8è amb 6,5 punts.

  Per categories els vencedors van ser Guillem Torres (Catalonia-Joviat) en sub-10, Isaac Herman (CE Barberà) en sub-12, Daniel Salinas (Colon Sabadell Chessy) en sub-14, Rubén Vinuesa (CE Ruy López) en sub-16 i Joaquim Noria (Gran Penya Vilanova) en S60. Pel que fa als trams d’ELO, els guanyadors van ser l’IM Daniel García al tram A, l’FM Josué Expósito al tram B, l’MK Carles Martín al tram C, Francesc Millaret al tram D, el santjoanenc Hugo Uber al tram E i Marc Lozano al tram F. També hi va haver premi per als millors equips participants, comptant els 4 millors classificats un cop descartats els GM i IM. El CE Gramenet (22 punts) i el CE Vila Olímpica (21,5 punts) van aconseguir els trofeus en joc en aquest apartat.

  A banda de l’esmentat Cristian Andrés Hernández, altres 11 jugadors del Catalonia-Joviat van prendre part a la competició: el CM Joan Ramon Menac, 56è amb 4,5 punts; Dan Clotet (67è), Joan Pérez (70è) i Albert Vila (81è) amb 4 punts. Guillem Torres (89è) i Joan Marfà (93è) amb 3,5 punts. Gerard Espinoza (97è) i Edgar Vázquez (102è) amb 3 punts. Pol Torres (113è) i Carlos Torres (114è) amb 2 punts i Eudald Solé (117è) amb 1 punt.

  Ell lliurament de premis va anar a càrrec del director del Circuit Català d’Oberts Internacionals Jordi Magem, el director del torneig Francesc Masachs i el president del Catalonia-Joviat Ildefons Hernández, que van destacar el bon nivell competitiu dels participants, van celebrar la recuperació de la normalitat després de dos anys de pandèmia i van agrair a participants, públic i col·laboradors l’haver fet possible dur a terme una nova i exitosa edició de l’Open Fundació Joviat.

  Crònica de Marc Clotet


 • IV OPEN INTERNACIONAL D’ESCACS ACTIUS FUNDACIÓ JOVIAT

  L’obert, organitzat per l’Escacs Catalonia-Joviat, arriba aquest diumenge a la seva quarta edició amb molt bona salut, prop de 120 inscrits de 8 federacions diferents i amb 33 titulats entre GM, IM, FM, CM i MK.

  El torneig es celebrarà a les instal·lacions de l’Escola Joviat aquest diumenge 1 de maig a partir de les 10 del matí. Es disputarà a 9 rondes de 15 minuts amb 5 segons d’increment per jugada, pel sistema suís. Malgrat que ha coincidit amb les finals de lliga catalana de 2a i 3a divisió, el nombre de jugadors ha recuperat gairebé el nivell pre-pandèmia –el 2019 s’havia arribat als 144 participants-.

  Entre els inscrits hi ha representants de 8 federacions diferents: Argentina, Armènia, Perú, Xile, Colòmbia, Andorra, Espanya i, és clar, Catalunya. I el nivell supera amb escreix el de les edicions anteriors: 33 titulats enfront el màxim de 17 assolit el 2019. Entre ells els Grans Mestres Karen Movsziszian (Armènia) i Miguel Muñoz (Catalunya) i els Mestres Internacionals Tomás Sosa (Argentina) i Pere Garriga (Catalunya).

  L’Open Internacional d’Escacs Actius Fundació Joviat dóna el tret de sortida del XVIIIè Circuit Català d’Oberts Internacionals d’Escacs de la Federació Catalana d’Escacs, que enguany constarà de 32 tornejos confirmats -13 de ritme clàssic i 17 d’actius- i s’allargarà fins el mes de setembre.


 • CAMPIONAT DE CATALUNYA D’ESCACS D’EDATS 2022

  Del 9 al 14 d’abril s’ha disputat a l’Hotel Palas Pineda de Vila-seca el Campionat de Catalunya d’escacs d’Edats. L’edició d’enguany ha comptat amb prop de 500 participants, una xifra que s’apropa a les d’edicions anteriors a la pandèmia.

  El torneig es va disputar pel sistema suís, a 8 rondes de 40 minuts amb 20 segons d’increment per jugada en categoria sub-8 i a 9 rondes de 90 minuts amb 30 segons d’increment per jugada a la resta de categories. Fins a 28 jugadors del Bages i el Berguedà hi van prendre part: 9 del Catalonia Joviat, 8 del Cardona, 5 del Berguedà, 4 del Súria, 1 del Valls i 1 del Colon Sabadell. Els més destacats van ser el santjoanenc Hugo Uber (CE Valls), vencedor indiscutible en categoria sub-12, Guillem Torres (Catalonia-Joviat) tercer en sub-10 i Dan Clotet (Catalonia-Joviat) quart en sub-14.

  En categoria sub-8 la victòria va ser per Luka Escobar (Edami), seguit de Nicolas García (Sant Cugat) i Andrés Pérez (Amposta), els tres amb 7 punts. Laia Martín (Súria) va ser 18a amb 5 punts, Gabriel Riu (Cardona) 20è amb 5 punts, Eric Berruezo (Cardona) 38è amb 4 punts, Ramon Garriga (Berguedà) 43è amb 3,5 punts i Carla Prieto (Súria) 49a amb 3 punts.

  En sub-10 Guillem Torres (Catalonia Joviat) va mantenir les opcions de triomf fins a la darrera ronda. Els 7 punts aconseguits li van donar la tercera posició final, pel darrer de Gerard Tallada (Amposta), primer amb 8 punts i d’Aram Sahakyan (Salauris), segon amb 7,5 punts. Anna Garriga (Berguedà) va ser 45a amb 4,5 punts, Arnau Riera (Berguedà) 46è amb 4 punts i Mariona Gómez (Cardona) 78a amb 2 punts.

  Hugo Uber (Valls) va ser el vencedor incontestable del torneig sub-12 amb 8,5 punts, cedint únicament unes taules al segon classificat Xavier Mompel (Valls), que va acabar amb 8 punts. Pau Manel Prada (Colon Sabadell) va ser tercer amb 7 punts. Oriol Nájar (Cardona), 4t del rànquing inicial, va pagar cara l’ensopegada en 2a ronda i només va poder ser 10è amb 6,5 punts. Nil Cardona (Súria) 39è amb 5 punts, Gerard Membrive (Catalonia Joviat) 72è amb 3,5 punts i Cèlia Gómez (Cardona) 74a amb 3,5 punts van completar la representació de les nostres comarques.

  El sub-14 va ser la categoria més disputada, amb les primeres posicions per decidir fins a la darrera ronda i on els desempats van ser la clau. Alexander Domene (Salauris) va aconseguir el triomf amb 7,5 punts, avantatjant Daniel Salinas (Colon Sabadell) per mig punt en el segon desempat. El tercer lloc va ser per Eric Iborra (Valls) amb 7 punts, que va fer valer el seu millor desempat enfront Dan Clotet (Catalonia Joviat), quart amb 7 punts. Cal destacar també els resultats del manresà Oriol Pelegrin (Colon Sabadell) 16è amb 6 punts, de Marc Tarragó (Catalonia Joviat) 17è amb 6 punts i de Joan Garriga (Berguedà) 29è amb 5,5 punts. Bruna Cardona (Súria) 65a amb 4 punts, Edgar Vázquez (Catalonia Joviat) 72è amb 3,5 punts, Pol Torres (Catalonia Joviat) 74è amb 3,5 punts i Eudald Solé (Catalonia Joviat) 89è amb 2 punts també van prendre part.

  La darrera categoria amb participació de les nostres comarques va ser la sub-16, on Joan Pérez (Catalonia Joviat) va ser 39è amb 4,5 punts i Gerard Espinoza (Catalonia Joviat) 55è amb 3,5 punts. Xavier Casas, Isona Gómez i Guiomar Ventura, tots tres del Cardona, van ser 62è, 65a i 67a respectivament. El triomf en aquesta categoria va ser per Roger Bernadó (Colon Sabadell), seguit de Juan Alber García (Olot) i Gerard Añó (Valls).

  Crònica de Marc Clotet


 • FINALITZA LA LLIGA CATALANA D’ESCACS DE PRIMERA DIVISIÓ

  El diumenge 3 d’abril es va disputar l’onzena i darrera jornada de la lliga catalana d’escacs de Primera Divisió. El Catalonia-Joviat va acabar en segona posició del grup II, a dos punts del líder Olot i de l’única plaça d’ascens a Divisió d’Honor.

  Els manresans van resoldre amb comoditat per 4-6 el darrer encontre contra un reforçat Granollers-Canovelles que es jugava la permanència. El balanç pels del Catalonia-Joviat va ser de quatre victòries (Christian Hernández, Maurici Tarragó, Marc Tarragó i Albert Vila), quatre taules (Joan R. Menac, Joan Carles Sampera, Francesc Garriga i Dan Clotet) i dues derrotes (Joan Mellado i David Armengol).

  En el global de la competició, el Catalonia-Joviat va acabar segon amb 9 punts dels 11 possibles: les -ajustades- derrotes contra l’Olot i el Barcelona B van impedir l’ascens a Divisió d’Honor, que va ser per a l’Olot, líder indiscutible amb 11 punts.

  Individualment, cal destacar el gran campionat realitzat pel segon tauler del club, el MI Christian Andrés Hernández, que va finalitzar invicte amb un extraordinari registre de deu victòries i unes taules i un guany de 63 punts d’ELO català. També cal destacar el bon paper del tercer tauler Josep Maria Barón, amb 8 punts en 10 partides. Finalment, alguns jugadors en formació han debutat al primer equip: els sub-14 Marc Tarragó amb 5 punts en 7 partides i Dan Clotet amb 5 punts en 9 partides; i el sub-16 Joan Pérez amb 1 punt en 2 partides.

  Queda ajornat doncs l’esperat retorn a Divisió d’Honor per a la propera temporada, en què potser caldrà considerar reforçar l’equip amb algun jugador que acabi de decantar la balança a favor en els matxs més ajustats.

  D’altra banda, aquest proper cap de setmana s’iniciarà la propera competició del calendari català, el Campionat de Catalunya d’Edats sub-8 a sub-20, que enguany retorna al seu escenari habitual de l’Hotel Palas de La Pineda (Vila-seca). Hi prendran part 9 jugadors del Catalonia-Joviat: Guillem Torres en sub-10, Gerard Membrive en sub-12; Dan Clotet, Marc Tarragó, Pol Torres, Eudald Solé i Edgar Vázquez en sub-14 i Joan Pérez i Gerard Espinoza en sub-16.

  Crònica de Marc Clotet


 • FINALITZA LA TEMPORADA PER L’EQUIP B

  El diumenge 20 de març va finalitzar la Lliga per l’equip B que enguany s’ha vist molt perjudicat pels efectes derivats en tot allò que ha tingut a veure les mesures covid. Moltes baixes de jugadors i haver estat compost bàsicament per jugadors de categories inferiors. El seu darrer lloc en una categoria Preferent en la que descendien els tres darrers, és la clara mostra del que ha passat.

  Una temporada que se’ns ha fet llarga i que esperem tornar al potencial de sempre en la propera temporada, on en condicions normals es podran recuperar els 4 o 5 equips, i aquest B serà candidat a l’ascens amb moltes probabilitats.

  Crònica d’Àngel Burniol


 • LLIGA CATALANA D’ESCACS – 7a JORNADA

  Nova victòria del primer equip del Catalonia-Joviat a la lliga catalana de primera divisió d’escacs

  El primer equip del club manresà ha aconseguit aquest diumenge imposar-se al Peona i Peó per un clar 6,5 a 3,5 en l’enfrontament de la setena jornada de lliga catalana de primera divisió d’escacs. La victòria els serveix per mantenir unes mínimes opcions d’ascens a divisió d’honor, que passen però per l’ensopegada dels rivals que té per davant a la classificació: un Olot imbatut amb 7 punts, el Barcelona B i el Sant Boi amb 6 punts. Els manresans en tenen 5.

  Equip B contra el Martorell 6-3-2022

  En l’enfrontament cal destacar la nova victòria del mestre internacional Christian Hernández, que continua imbatut a la lliga, amb 5,5 punts en 6 partides disputades. També van fer un bon paper els més joves: Dan Clotet (sub-14) va aconseguir imposar-se a la seva rival Carla Marín amb una partida sòlida i sense errades mentre que Marc Tarragó (sub-14) va esgarrapar unes taules a Jordi Lladós, que el superava per més de 200 punts d’ELO.

  D’altra banda el Catalonia-Joviat B, que juga a preferent provincial, va segellar el seu descens a primera provincial, després d’encaixar una nova derrota a mans del Martorell per 6-2. La nota positiva la van donar Roger Massegú, que va guanyar la seva partida, mentre que Gerard Espinoza i Guillem Torres van fer taules, tots tres contra jugadors molt superiors sobre el paper.

  Crònica de Marc Clotet


 • La Lliga Catalana d’escacs passa l’equador.

  Aquest diumenge 27 de febrer es va celebrar la sisena jornada de competició, amb victòria per al primer equip del Catalonia-Joviat a primera divisió catalana i derrota del “B” a preferent provincial.

  Quan s’han disputat sis de les onze jornades al grup II de primera divisió catalana, el Catalonia-Joviat ocupa la quarta posició amb 4 punts. Per davant té el Barcelona B i el Sant Boi amb 5 punts i el líder i clar aspirant a l’ascens a Divisió d’Honor, l’Olot, amb 6 punts. Els manresans van perdre el matx amb els olotins a la quarta jornada per (6-4) i van aconseguir victòries en la cinquena i sisena enfront el Comtal (7,5 – 2,5) i el Tarragona (4 – 6). El proper diumenge rebran la visita del Peona i Peó. Cal continuar sumant victòries esperant l’ensopegada dels capdavanters.

  En canvi el Catalonia-Joviat B, que ocupa la 9a posició del grup II de preferent provincial, va camí de perdre la categoria, doncs ja no depèn de si mateix per eludir una de les tres places de descens. Havent perdut les tres darreres jornades –dues d’elles per la mínima- amb el Peon Doblado (2-6), Igualada Ateneu (4,5 – 3,5) i Berguedà (3,5 – 4,5), les seves possibilitats de mantenir-se passen per guanyar els tres matxs restants i alhora que els seus rivals directes no passin dels tres punts. Precisament dos dels enfrontaments seran contra el Moli Nou (setè classificat) i el Balsareny-Sallent (vuitè classificat).

  Crònica de Marc Clotet


 • Fases prèvies Campionat de Catalunya d’Edats

  FASE PRÈVIA DE L’ANOIA, EL BAGES I EL BERGUEDÀ DEL CAMPIONAT DE CATALUNYA D’ESCACS D’EDATS 2022

  FASE COMARCAL DEL BAGES DEL CAMPIONAT ESCOLAR DE CATALUNYA d’ESCACS 2021-22

  El passat dissabte 12 de febrer es va disputar la 4a i darrera jornada de la Fase Prèvia Territorial del Campionat de Catalunya d’Escacs d’Edats 2022, per a les comarques del Bages, el Berguedà i l’Anoia. El torneig també era vàlid com a Fase Comarcal del Bages del Campionat Escolar de Catalunya d’Escacs 2021-22.

  Darrera ronda a Manresa (local escola Joviat)

  Enguany, com a principal novetat, es va estrenar un sistema de competició en diferents seus: la primera jornada es va disputar a Santpedor (22-01-22), la segona a Sant Joan de Vilatorrada (29-01-22), la 3a a Súria (05-02-22) i la 4a a Manresa (12-02-22). Les jornades van ser organitzades pels clubs d’escacs dels respectius municipis.

  El campionat va comptar amb participants de totes les categories sub8, sub10, sub12, sub14, sub16 i sub18. La competició es va desenvolupar en set rondes pel sistema suís. El ritme de joc per a les categories sub8 a sub12 va ser de 61 minuts a finish, mentre que la resta ho van fer a 75 minuts a finish. En categoria sub16, degut al baix nombre d’inscrits, es va fer un tancat pel sistema round robin. També hi va haver una classificació per equips, que havien d’estar composats per un mínim de 4 membres.

  En categoria sub8, amb 20 participants, es va imposar amb claredat la Laia Martin (CE Súria), amb 6,5 punts dels set possibles. El segon classificat va ser Ramon Garriga (CE Berguedà) amb 6 punts i el tercer graó del podi va ser per la Carla Prieto (CE Súria), amb 4,5 punts. En la classificació per equips el Súria amb 17 punts es va imposar al Cardona, que en va aconseguir 11.

  La categoria sub10 també va tenir un clar vencedor entre els 18 participants: en Guillem Torres (Catalonia-Joviat), que va fer el ple amb 7 victòries en 7 partides. El segon i el tercer lloc van ser per Arnau Riera i Anna Garriga, ambdós del CE Berguedà, que van fer 6 i 5 punts respectivament. El primer lloc per equips va ser pel Cardona, amb 9 punts.

  Al sub12, també amb 18 participants, un altre jugador va aconseguir el triomf fent el ple: Nil Espluga (CE Súria). La segona posició va ser per Gerard Membrive (Vedruna Artés) amb 6 punts de 7 en el seu debut en una competició oficial i la tercera per Nil Caro (CE Sant Joan), amb 4 punts. El Cardona va aconseguir la primera posició per equips amb 11 punts.

  Marc Tarragó (Catalonia-Joviat) va ser el tercer jugador del campionat que va aconseguir anotar els set punts en set partides. Va ser a la categoria sub14, que va comptar amb 15 participants. La segona posició va ser per Joan Garriga (CE Berguedà) amb 6 punts i la tercera per Pol Torres (Catalonia-Joviat) amb 5 punts. El Catalonia-Joviat es va endur el trofeu per equips anotant 17 punts.

  En la categoria sub-16 els 7 participants van disputar un tancat pel sistema round robin, del qual va sortir vencedora la Isona Gómez (CE Cardona) amb 4,5 punts. Xavier Casas (CE Cardona) amb 4 punts va ser segon. I el tercer lloc es va haver de decidir –amb el consentiment dels dos implicats- amb el llançament d’una moneda per desfer l’empat a 4 punts i mateix Bucholtz entre Guiomar Ventura (CE Cardona) i Joan Pérez (Catalonia-Joviat). El llançament va afavorir Ventura, que va pujar així al tercer graó del podi. El CE Cardona va aconseguir també el títol per equips.

  Enguany també es va disputar torneig a la categoria sub18. En aquesta categoria no és obligatòria la participació en la Fase Prèvia per poder participar al Campionat de Catalunya d’Edats. Tot i així 10 jugadors van prendre part en el torneig. Miquel Peña (CE Santpedor) va ser el guanyador amb 4 punts, seguit de Marc Vall de Vilaramó (CE Santpedor) amb 3,5 punts i Sergi Font (CE Santpedor) amb 3 punts. El CE Santpedor va ser el clar dominador de la categoria en la classificació per equips.

  Al lliurament de premis hi van assistir el Secretari Tècnic de la Federació Catalana d’Escacs, Sr. Jordi Magem, la Sra. Mireia Basora en representació tècnica del Consell Esportiu del Bages i els presidents dels clubs organitzadors: Jordi Espluga del CE Súria, Dani Ruiz del CE Santpedor, Ildefons Hernández del Catalonia-Joviat i Joan Carles Vila en representació del CE Sant Joan de Vilatorrada.

  Crònica de Marc Clotet


 • LLIGA CATALANA D’ESCACS 2022

  Dos equips de l’Escacs Catalonia-Joviat prenen part a la Lliga Catalana d’Escacs 2022

  Enfrontament contra el Congrés, 6/2/2022

  El club manresà, malgrat la situació sanitària, participa a la competició amb un equip a Primera Divisió Catalana i un altre a Preferent Provincial (Barcelona). Enguany s’ha optat per reduir el nombre d’equips preveient l’afectació que poden tenir les baixes per Covid i confinaments en la confecció de les alineacions.

  La competició va començar el 23 de gener i fins ara s’han disputat tres de les onze jornades. El Catalonia-Joviat va començar amb bon peu, imposant-se amb claredat al Maragall en el primer matx, amb un marcador de 6,5 a 3,5. La segona jornada però van encaixar un inesperat 6-4 a mans del Barcelona B, en un encontre que semblava ben encarrilat. Però les derrotes inesperades de Sampera i Clotet en partides que tenien a favor i la caiguda de bandera d’un Barón amb clar avantatge van propiciar la desfeta. En la tercera jornada, una altra victòria contundent, aquesta vegada enfront el Congrés per 7-3.

  A manca de 8 jornades el Catalonia-Joviat A ocupa la 6a posició empatat a 2 punts amb el Barcelona B, el Vila Olímpica i el Peona i peó. Encapçalen el grup II el potentíssim Olot –amb qui els manresans s’enfrontaran la 4a jornada- i el Sant Boi, ambdós amb 3 punts. Cal destacar l’excel·lent rendiment de l’IM Christian Hernández, nou fitxatge del club, que per ara ha fet el ple en les tres partides jugades.

  D’altra banda el Catalonia-Joviat B, que milita al grup II de la màxima categoria provincial, ha aconseguit guanyar un dels tres encontres disputats malgrat la joventut de molts dels seus membres. En la primera jornada es va guanyar per un ajustat 3,5 a 4,5 el Comtal B, i en la 2a i 3a rondes va ser derrotat pel Molins de Rei (1,5 – 6,5) i per l’Hospital Bellvitge (6-2). En la propera ronda s’enfrontaran al Peon Doblado. Ara mateix el Catalonia-Joviat B ocupa la 9a posició del grup, que l’abocaria al descens.

  Crònica de Marc Clotet


 • Nadal 2021

  Rebeu el nostre desig de felicitat en aquestes FESTES NADALENQUES, i un MILLOR ANY NOU 2022 que ens dugui a les nostres retrobades familiars, personals i escacs presencial.


 • Interclubs 2021

  Durant els mesos d’octubre i novembre, s’ha jugat la lliga Interclubs 2021 que la Federació Catalana d’Escacs ha organitzat. Ha estat en un format reduït i sense ascensos ni descensos, amb 8 equips per grup, menys els Sub-12 que era de 5.

  Sense tenir molt en compte els resultats finals, ja que en algun grup, la diferència de nivell era important, el nostre paper ha estat acceptable. En aquest aspecte el primer equip que era l’A1, va acabar 3r amb bon paper de Joan Mellado que no va perdre cap partida.

  El segon equip que era l’A2, va patir la duresa del seu grup acabant 7è. En aquest equip l’Hugo i el Dan van poder competir a un nivell molt alt per la seva edat.

  El tercer equip va quedar 2n darrera del Berguedà amb molt bon paper del Marc que no va perdre cap partida de les 5 jugades, i també excel·lent en Joan Pérez amb 4 punts de 6 partides.

  La 5a plaça del quart equip va ser l’esperada, amb joves que ja estan a punt per competir en aquesta categoria, i el que va ser el més important, va ser la sensació de que en poc temps faran un salt qualitatiu.

  I finalment, el cinquè equip de Sub-12, que jugant amb taulers vacants en moltes rondes, van acabar en 2a posició, amb un paper molt important dels germans Guillem i Pol.

  Ha estat una preparació de cara a la Lliga Catalana 2022, que si que serà com les tradicionals, a no ser que es dispari una altra vegada la xifra de contagis, i les restriccions ens tornin a passar factura.

  Crònica d’Àngel Burniol


 • Gran participació a la V Lliga d’escacs per equips sub-14 Bages-Berguedà

  Aquest dissabte ha finalitzat a Gironella la V Lliga d’escacs per equips sub-14 Bages-Berguedà, amb la participació de 60 jugadors i jugadores d’entre 5 i 14 anys repartits en
  10 equips de 7 clubs.

  Durant 4 dissabtes s’han disputat en diferents seus dels clubs participants les set rondes del campionat, dividint els equips en dos grups per tal de jugar les partides en emplaçaments diferents i evitar així aglomeracions, ja que els locals dels clubs són petits.

  Final a Gironella

  L’última ronda s’ha jugat aquest dissabte en un local municipal situat a l’Escola de Gironella que ha permès que tots els equips juguessin en un mateix espai i amb l’assistència de públic. Mentrestant, al pati de l’escola els jugadors que no participaven en aquesta ronda, els familiars i públic assistent han pogut fer partides entre ells i amb jugadors adults del Club d’Escacs Berguedà, així com jugar amb uns escacs gegants.

  Els clubs d’escacs que han participat en aquesta edició de la Lliga sub-14 Bages-Berguedà són el Berguedà, el Cardona, el Catalonia-Joviat de Manresa, el Sallent, el Sant Joan de Vilatorrada, el Santpedor i el Súria, cadascun amb un o dos equips d’un mínim de tres jugadors.

  Tots els clubs participants destaquen l’èxit de participació malgrat la situació actual i coincideixen en el fet que després d’un any sense competicions feia molta falta poder tornar a fer campionats en viu perquè els nens s’ho passen més bé.

  La Lliga d’escacs per equips sub-14 Bages-Berguedà d’enguany ha estat un campionat molt igualat entre els diferents equips, fet que ha afavorit la motivació de tots els participants i ha mantingut l’emoció fins al final del campionat.

  Finalment, l’equip guanyador ha estat el CE Sallent, amb 16 punts, en segon lloc ha quedat l’equip CE Súria B amb 13 punts i el tercer classificat ha estat el CE Catalonia-Joviat, també amb 13 punts.

  Crònica de Marc Clotet


 • CAMPIONAT DE CATALUNYA 2021 D’ESCACS PER EQUIPS D’EDATS

  La vila de Santa Susanna (Maresme) va ser la seu triada per la Federació Catalana d’Escacs per al Campionat de Catalunya d’Escacs per Equips d’Edats, que es va celebrar en modalitat presencial i encara amb fortes mesures sanitàries malgrat el relaxament de les restriccions del Procicat. La sala de joc, habilitada en un saló de l’Hotel Don Ángel, va veure com més de 400 jugadors i jugadores de les categories sub-8 a sub-20 jugaven, del dissabte 30 d’octubre al dilluns 1 de novembre les 6 rondes de 45 minuts amb 30 segons d’increment per jugada.

  Equip sub-12 2n classificat

  L’Escacs Catalonia-Joviat va presentar dos equips, un en categoria sub-12 format per Hugo Uber, Marc Tarragó, Guillem Torres, Edgar Vázquez i Pol Torres, i l’altra en categoria sub-16, amb Roger Massegú, Gerard Espinoza, Guillem Cabeza i Manuel Abizanda. D’altra banda, en Dan Clotet, en no poder formar equip sub-14 el club, va participar també en categoria sub-16 com a primer tauler d’un equip mixt designat per la FCE.

  L’equip sub-12, que sortia 4t del rànquing inicial entre els 27 equips participants, va deixar clares les seves aspiracions al títol des de bon principi, guanyant per sengles 4-0 l’Alt Empordà i l’Ateneu Colón en les dues primeres rondes i 31/2- ½ al Sitges a la tercera. El duel decisiu va ser a la quarta ronda, on es van enfrontar a l’equip favorit, el Colon Sabadell Chessy, que va imposar la seva llei amb un 4-0 sobre els manresans. En les dues darreres rondes, un 3-1 enfront el Vilafranca “A” i una derrota per la mínima contra l’Amposta 11/2 -21/2van permetre que el Catalonia-Joviat ocupés en solitari la segona posició, un resultat tan destacat com merescut. A més, Hugo Uber va obtenir el guardó al millor primer tauler en aconseguir 5 victòries en les 6 rondes que va disputar.

  L’equip sub-16 partia d’una posició molt més modesta al rànquing inicial, la 12a posició dels 13 equips participants i amb uns objectius menys ambiciosos: millorar aquesta posició inicial. Després de disputar 5 matx –dels quals van aconseguir guanyar-ne un contra el Figueres- i haver de descansar una ronda perquè el número d’equips participants era imparell, els manresans van aconseguir el seu objectiu, assolint la 10a plaça a la classificació final. El campió de la categoria va ser el Club d’Escacs Llinars, que es va imposar en tots els encontres disputats.

  Dan Clotet va encapçalar un equip mixt en categoria sub-16, format per dos jugadors de categoria sub-14 –ell mateix i en David Teply- i tres de categoria sub-16 –Alex Rueda, Alexia Escudero i Iraida Casadevall-. Malgrat la diferència d’edat, Clotet i Teply van liderar l’equip amb fermesa i van disputar bones partides contra rivals superiors sobre el paper, aconseguint ocupar la 6a posició final, empatats amb el 4t i 5è classificats i a un sol punt de la 3a posició.

  Crònica de Marc Clotet


 • Bons resultats dels escaquistes del Catalonia-Joviat a Sitges, Olot i Santpedor

  Guillem Torres guanya el VIII Obert Calculín de Promoció en categoria sub-10, Hugo Uber és 10è a Olot (campió del tram B) i Juan Mellado 6è a Santpedor

  La intensa activitat dels jugadors del Catalonia-Joviat va començar el dissabte al XVIIIè Obert d’escacs Vila de Santpedor. Els 86 participants van disputar les 8 rondes de 10 minuts amb 5 segons d’increment per jugada al poliesportiu Cal Llovet. El clar vencedor va ser l’IM Lázaro Lorenzo de la Riva (Colon Sabadell Chessy), amb 7 punts, seguit de l’IM peruà Jonathan Cruz (Sant Andreu) i el GM Josep Manuel López (Barberà), ambdós amb 6,5 punts.

  Pel que fa als manresans, l’IM Joan Mellado va aconseguir una bona 6a posició, amb 6 punts. El CM Joan Ramon Menac va ser 12è amb 5,5 punts i Maurici Tarragó 17è amb 5 punts. Ja a més distància, Joan Pérez (31è amb 4,5 punts), Antonio Pérez (33è amb 4,5 punts), Joan Carles Sampera (35è amb 4 punts), Hugo Uber (42è amb 4 punts) i Marc Tarragó (50è amb 4 punts).

  També el dissabte 18 es va disputar a Sitges la final del VIIè Obert Calculín de Promoció. Guillem Torres va dominar en categoria sub-10, finalitzant les 5 rondes de 30 minuts amb 30 segons d’increment amb 4,5 dels 5 punts possibles, guanyant a dos dels seus rivals directes –Pol Faixedas, 2n classificat i Pau Mulet, 4t- i fent taules amb Pol Rovira -3r classificat-.

  Torres havia obtingut el passi a la final a Sitges el passat 29 de juliol, en finalitzar primer sub-10 (5è de la classificació general) del grup Calculin Blau. Pol Torres va finalitzar 18è en el mateix grup, resultat que en el seu cas no li va permetre accedir a la final.

  El diumenge 19 Hugo Uber es va desplaçar a Olot per participar al Torneig d’Actius Olot 2021, que es va celebrar al Pavelló Municipal d’Esports d’aquesta localitat. Es van jugar 9 rondes de 10 minuts amb 2 segons d’increment per jugada pel sistema suís. Uber va aconseguir una meritòria 10a posició a la classificació general, i es va endur la primera posició del tram B d’ELO (fins a 1999 punts d’ELO) amb 6 punts fruit de 6 victòries i 3 derrotes. El torneig se’l va endur l’IM Gerard Ayats (Barcelona) amb 8 dels 9 punts possibles, seguit de l’MK Daniel Molina (Gerunda) amb 7,5 punts i Ernest Serrat (Manlleu) amb 7 punts. • Campionat de Suïssa d’escacs U14 – Quali-turnier de Walenstadt

  Dan Clotet Mas guanya amb autoritat el 1r Torneig de Classificació per a la final del Campionat Suís d’escacs sub-14, aconseguint el passi a la final que es disputarà el juliol de l’any vinent.

  El jove jugador de Castellgalí va desplaçar-se el cap de setmana passat a la localitat suïssa de Walenstadt (Glarus) amb ganes de fer un bon resultat. Clotet, que ocupava la segona posició del rànquing inicial –la primera si es té en compte l’ELO FIDE-, va complir amb escreix la seva condició de favorit i va anar superant rivals amb comoditat, exhibint un joc sòlid  i confirmant el seu bon moment de forma.

  Dan Clotet (centre) guanyador del torneig

  El torneig es va disputar pel sistema suís i en format mixte, amb les tres primeres rondes de ritme ràpid (15 minuts amb 3 segons d’increment per jugada) i les quatre darreres de ritme clàssic (90 minuts amb 30 segons d’increment). Dan Clotet ocupava la segona posició del rànquing inicial entre els 48 participants de la categoria U14. A les dues primeres rondes va guanyar amb facilitat Milo Marmy i Ena Bangerter. A partir d’aquí es va haver d’enfrontar a rivals de més entitat, incloent el 1r i 3r del rànquing inicial: Suvirr Malli –amb qui de fet es va jugar el campionat- i Cristian Marc Arsenie. El del Catalonia-Joviat va resoldre un rere l’altre els seus enfrontaments fins arribar a la setena i darrera ronda amb 6 punts i el triomf pràcticament lligat: només una carambola amb els desempats el podia deixar fora del primer graó del pòdium. No hi va haver sorpresa i les taules davant Arsenie van confirmar el resultat. Julius Scherler amb 6 punts i Suvirr Malli amb 5,5 van ocupar la 2a i 3a posició respectivament.

  Clotet va aconseguir una performance de 2032 punts i el millor desempat del torneig, consolidant-se d’aquesta manera per sobre dels 1900 punts d’ELO FIDE.

  Crònica de Marc Clotet


No s’han trobat comentaris.

Deixa un comentari